Jaunciema kapos apmeklētājus vadā elektrobuss

Rīgā, Jaunciema kapsētas teritorijā, parādījies lētāks, ekonomiskāks un klusāks transports – elektriskais autobuss, Neatkarīgā noskaidroja Kapsētu pārvaldē. Pagaidām tas tiek izmēģināts testa režīmā, lai pārliecinātos, vai nākamgad būtu lietderīgi turpināt šādu elektrotransportu izmantot.

Ziemā autobusiņš nekursēs. Šobrīd vēl tiek vērtēts, cik daudz cilvēku izmanto šo sabiedrisko transportu kapu teritorijā, jo tas ir maksas pakalpojums – 50 santīmu. Šādu summu pēc neilgas minstināšanās nosauca Kapsētu pārvaldē.

Izmantot elektrobusiņu ir izdevīgāk, jo maksa par iebraukšanu kapsētās ir seši lati, maznodrošinātajiem – trīs lati. Jaunciema kapsēta ir lielākā Rīgā, tās platība ir 135 hektāri. Elektriskais autobuss atvieglo garos pārgājienus pa kapiem, kas cilvēkiem ir jāmēro kājām līdz piederīgo atdusas vietai, ja viņi nevēlas ikreiz izdot vairākus latus caurlaidei par autotransporta iebraukšanu. Kā liecina Kapsētu pārvaldes informācija, pērn iebraukšanai 12 Rīgas kapsētās tika izsniegtas 17 500 caurlaides.

Pilsēta savās kapsētās plānojusi izmantot vairākus elektromobiļus, lai pārvietošanos atvieglotu arī kapračiem. Šāds transporta veids izraudzīts arī tāpēc, ka tas ir kluss un bez smakas, jo kapu apmeklētājiem nav patīkami klausīties troksnī, ko rada pašreizējie pārvietošanās līdzekļi. Elektromobiļiem ekspluatācijas izmaksas ir zemas, tomēr to darbības nodrošināšanai līdzekļi būs vajadzīgi, lai uzstādītu uzlādēšanas staciju. To būs iespēja izmantot arī citiem, kas izmanto šādu transporta veidu. Vienu staciju varētu izbūvēt Rīgas centrā, bet otru – Raiņa, I un II Meža, Sarkandaugavas kapsētu apkārtnē.

Šobrīd ieviest elektromobiļus ir izdevīgi, jo iespējams iegūt līdzfinansējumu no Eiropas fondiem.

Svarīgākais