Rīgas dome atkaro Hāmaņa muižu

© F64 Photo Agency

Pēc daudzus gadus ilgušas tiesāšanās Rīgas dome ir pārņēmusi savā valdījumā valsts nozīmes kultūras pieminekli – Hāmaņa muižu Pārdaugavā.

Pašvaldības Īpašuma departamenta pārstāve Ilze Krūkle informē, ka ir lauzts līgums ar SIA Mono par šīs muižas nomu un departaments to pārņēmis savā valdījumā. Muiža atrodas Slokas ielā 41 – klusā un mierīgā rajonā, ar labu satiksmi un tuvu pilsētas centram. Pirms vairākiem gadiem Neatkarīgajai bija iespēja apskatīt kādu projektu, ko bija plānots īstenot teritorijā pie Botāniskā dārza – kāda arhitektu biroja pārstāvis rādīja, kurā vietā zaļajā pļaviņā varētu uzbūvēt četras dzīvojamās ēkas uz pāļiem. Šī iecere ir palikusi nerealizēta, bet arī 19. gadsimta klasicisma stilā celtās muižas uzturēšanā necik daudz līdzekļu netika izlietots.

Rīgas pilsēta šo savu vēsturisko īpašumu 1999. gadā iznomāja firmai uz 25 gadiem. Valsts kultūras pieminekļa statuss uzliek neērtus pienākumus ēkas uzturēšanā, saglabāšanā un izmantošanā gan pašvaldībai, gan nomniekam. Kaut arī nomas līguma saistības netika pildītas, pašvaldībai ļoti ilgi un grūti nācās šo līgumu ar SIA Mono pārtraukt. Pat pēc tam, kad 2007. gadā muižiņā izcēlās ugunsgrēks un tās dedzinātājiem par nepatīkamu pārsteigumu vēsturiskā ēka nenosvila. Īpašuma departaments neilgi pēc ugunsgrēka iesniedza prasību tiesā par nomas līguma izbeigšanu un līguma noteikumus nepildošā nomnieka izlikšanu no muižiņas. Departamentā norāda, ka arhitektūras pieminekļa stāvoklis pasliktinājās, un nomnieks nedarīja neko, lai ēku sakārtotu un to restaurētu. SIA Mono uzsāka tiesāšanos ar pašvaldību un tikai šogad 19. jūlijā ir stājies spēkā tiesas spriedums.

2012. gada 11. septembrī notika SIA Mono izlikšana no Hāmaņa muižiņas zvērināta tiesu izpildītāja klātbūtnē. Īpašumu ir pārņēmis Īpašuma departaments, tam tiek nodrošināta diennakts apsardze. Pašlaik tiek veiktas darbības, lai Rīgas pilsētas zemesgrāmatu nodaļā dzēstu ierakstu, ar kuru SIA Mono bija nostiprinātas nomas tiesības, informē I. Krūkle.

Hāmaņa muižai tuvākajā apkaimē zūdībā aizgājusi cita vēsturiska koka būve – Drēzdena muiža. Pašvaldībai tā nebija vajadzīga, ēka traucēja Daugavgrīvas ielas paplašināšanu, tāpēc tad, kad to nosvilināja, koka grausta atliekas ātri vien tika novāktas un lieki kļuva arī sākotnējie solījumi par koka namiņa pārcelšanu.

Svarīgākais