No šodienas 6.tramvaja maršrutā kursēs četri pagarinātie zemās grīdas tramvaji

© Dmitrijs Suļžics

No šodienas 6.tramvaja maršrutā sāks kursēt četri no sešiem jaunajiem, pagarinātajiem četru sekciju zemās grīdas tramvajiem, pastāstīja pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" preses sekretārs Viktors Zaķis.

Šie tramvaji kursēs gan testu režīmā, gan pārvadās pasažierus. Savukārt pārējie divi pagarinātie zemās grīdas tramvaji "Rīgas satiksmei" tiks piegādāti līdz gada beigām.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks, jaunie tramvaji provizoriski varētu kalpot apmēram 30 gadus. "Šis ir vismodernākais produkts, ko ražo Čehijas rūpnīca "Škoda". Par to liecina kaut vai tas, ka nākamnedēļ Berlīnē būs transporta izstāde, kurā rūpnīca prezentēs vienu no "Rīgas satiksmei" paredzētajiem tramvajiem," sacīja Baraņņiks.

"Rīgas satiksmes" infrastruktūras uzturēšanas un attīstības direktors Igors Volkinšteins žurnālistiem pastāstīja, ka jauno tramvaju izvietošanai un remontam 5.tramvaju depo teritorijā tiek celts jauns korpuss, kurā, kā uzsvēra Volkinšteins, būs iespēja slīpēt tramvaja riteņus, tos nenoņemot. Patlaban jauno tramvaju apkope norisinās vienā no vecajiem remonta cehiem.

Garie tramvaji kursēs 6.maršrutā "Radio iela - Jugla". Patlaban gan rekonstrukcijas darbu dēļ tramvaji kursēs tikai līdz 45.vidusskolai.

Kā par 6.tramvaja maršruta rekonstrukcijas gaitu žurnālistus informēja "Rīgas satiksmes" Ceļu saimniecības daļas vadītājs Jānis Cerbulis, posmā no Ropažu ielas līdz galapunktam Juglā 1.etapā ir izbūvēta saimnieciskā kanalizācija, no Mārkalnes ielas līdz Ropažu ielai 1,5 kilometru garumā ir veikta ceļu pamatu betonēšana, metināšana un uzstādīšana, un, mēnesī rekonstruējot apmēram 600 metrus garu posmu, posmā līdz Mārkalnes ielai remontdarbi varētu būt pabeigti decembrī. Toties posmu līdz tramvaja galapunktam sāks rekonstruēt novembrī vai decembrī. Darbus plānots pabeigt 2013.gada vidū.

Zaķis piebilda, ka līdz gada beigām tiks rekonstruēts arī tramvaja sliežu posms no Radio ielas līdz Ausekļa ielai, kā arī 11.tramvaja maršruts līdz Mežaparkam - šeit veicamie darbi galvenokārt esot saistīti ar elektroenerģijas piegādi.

Jau ziņots, ka papildu jau esošajiem Čehijas rūpnīcā "Škoda" ražotajiem 20 zemās grīdas tramvajiem "Rīga 15T" šā gada laikā kopumā tiks piegādāti seši jauni transportlīdzekļi "Rīga 15T-1". No esošajiem tie atšķiras ar ievērojami lielāku ietilpību - garajiem tramvajiem ir par vienu vidus posmu vairāk. To garums sasniedz 41 metru, tiem ir astoņas durvis, 79 sēdvietas un 353 stāvvietas, līdz ar to kopējā pasažieru ietilpība sasniedz 432 personas. Tramvaju maksimālais ekspluatācijas ātrums ir 70 kilometri stundā.

Viena šāda tramvaja vērtība ir 3,27 miljoni eiro jeb 2,29 miljoni latu.