Pabalstu saņēmēju Rīgā kļūst mazāk

Rīgas sociālais budžets dažās pozīcijās ir krietni patērēts, bet lielākoties tas liecina par pozitīvām tendencēm pilsētā, tajā skaitā, trūcīgo skaita samazināšanos.

Sociālajiem pabalstiem šogad izlietoti 11 720 364 lati (t.sk. 2 621 005 lati – valsts līdzfinansējums garantētā minimālā ienākumu (GMI) līmeņa un dzīvokļa pabalstiem), kas ir par septiņiem procentiem mazāk nekā pērn tādā pašā laika periodā. Vislielāko summu apēdis dzīvokļa un GMI līmeņa pabalsts – 9 297 651 latu jeb 79 procentus no visu sociālo pabalstu nodrošināšanai izlietotā finansējuma. Šī summa tomēr ir mazāka nekā pērn.

Vēl pozitīvāka ir cita statistika – šogad pirmajos sešos mēnešos ir izlietoti jau 63 procenti no audžuģimenēm paredzēto pabalstu kopējās summas. Tas izskaidrojams ar strauji pieaugušo audžuģimeņu skaitu Rīgā – no 10 šādām ģimenēm 2009. gadā līdz 46 audžuģimenēm 2012. gada pirmajā pusgadā. Šogad rīdzinieki nolēmuši uzlabot demogrāfisko situāciju, tāpēc lielāks kļuvis arī jaundzimušo pabalsta saņēmēju skaits. Pirmajā http://news.lv/img/operator/button_hyphen_rm.pngpusgadā šim mērķim ir izlietoti jau 58 procenti no plānotās naudas, liecina Rīgas domes Labklājības departamenta atskaite.

Sociālos pabalstus 2012. gada pirmajā pusgadā saņēma 57 765 personas, kas ir par 13 procentiem mazāk nekā pērn no janvāra līdz jūnijam. Tikpat daudz ir samazinājies arī GMI pabalsta saņēmēju skaits, bet par 11 procentiem sarucis dzīvokļa pabalsta saņēmēju skaits. Labklājības departamentā norāda, ka Rīgas Sociālajā dienestā gada pirmajā pusē ir reģistrētas 36 253 trūcīgas personas – par 15 procentiem mazāk nekā pērn. Kopš 2011. gada aprīļa trūcīgo skaits galvaspilsētā samazinās vidēji par diviem procentiem mēnesi, līdzīga tendence ir visā valstī. Pirms tam ik mēnesi nabagāko iedzīvotāju skaits palielinājās par apmēram sešiem procentiem mēnesī.

Rīgā sociālās palīdzības saņēmēju skaita samazināšanos, protams, ietekmē arī kopējie procesi valstī – jaunu darba vietu rašanās, izmaiņas likumos u. tml. Tomēr sociālie darbinieki ir pastiprināti strādājuši ar bezdarbniekiem. 2011. gadā Rīgas Sociālajā dienestā darbu sāka sociālie darbinieki, kas strādā ar personām vai ģimenēm, kurās ir bezdarba izraisītas problēmas. Pērn pirmajā pusgadā 17 sociālie darbinieki risināja 627 personu sociālās problēmas, bet šogad 20 sociālajiem darbiniekiem vajadzēja palīdzēt jau 1183 personām.

Sākot ar 2011. gada aprīli, visiem Rīgas Sociālā dienesta darbiniekiem ir pieejama informācija par klientu īpašumā esošajiem uzņēmumiem un ir bijis iespējams operatīvi izvērtēt, vai visiem pabalstu prasītājiem pašvaldības sociālā palīdzība pienākas. Tādējādi sociālās palīdzības atteikumu skaits ir krietni palielinājies – no vidēji 169 atteikumiem mēnesī pērn līdz 274 – šogad.

Šogad sešos mēnešos piemaksai pie GMI līmeņa izlietoti jau 82 procenti no 2012. gadam šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem. Tomēr tas nenozīmē, ka naudas pietrūks, jo šī piemaksa gada sākumā tika samazināta, lai nodrošinātu vienreizēja pabalsta pārtikas iegādei izmaksas. Tomēr, lai tagad būtu iespējams nodrošināt piemaksas pie GMI līmeņa izmaksas arī gada beigās, papildus nepieciešami 300 000 latu. Savu robu iecirta arī valsts lēmums no 1. maija nemaksāt dzīvokļa pabalsta līdzfinansējumu.

Svarīgākais