Jaunciema kapsētā ieviesīs sabiedrisko transportu

Jau tuvākajā laikā Jaunciema kapsētas teritorijā sāks kursēt līdzīgs elektriskais mikroautobusiņš, kāds Vecrīgā izvadā tūristus, - tas būs paredzēts kapu apmeklētāju ērtībām, lai aiztaupītu garus pārgājienus līdz tuvinieku piemiņas vietām un lai atturētu apmeklētājus kapu teritorijā iebraukt ar privāto automašīnu, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko.

Jaunciema kapsēta ir Rīgas lielākā kapsēta - tās platība ir 135 hektāri, tāpēc cilvēkiem nereti nākas kājām mērot diezgan lielus attālumus, lai nonāktu līdz tuvinieku piemiņas vietai. Savukārt iebraukšanai kapu teritorijā ar privāto transportu ir jāpērk caurlaide, kuras pilna cena ir 6 lati, bet maznodrošinātajiem un pensionāriem - trīs lati.

Atļaujas izsniegšana autotransporta iebraukšanai kapsētas teritorijā 2011.gadā ir bijis vispieprasītākais Kapsētu pārvaldes nodrošinātais pakalpojums - kopumā gada laikā iebraukšanai 12 Rīgas kapsētās izsniegtas 17 500 caurlaides.

Aļeksejenko aģentūrai LETA skaidroja - lai risinātu problēmu ar privāto transportu kapsētās, Jaunciema kapos eksperimentālā kārtā tiks nodrošināts sabiedriskā transporta pakalpojums - nopērkot biļeti, pa kapu celiņiem varēs braukt ar elektrisko autobusu. Idejas izpēte ilgusi divus gadus.

"Papētījām, kādas mašīnas varētu braukt iekšā kapsētā, un izvēlējāmies elektrisko transportu," stāstīja departamenta direktors. Elektromobiļi izvēlēti, jo to ekspluatācijas izmaksas ir zemas un tie pārvietojas bez skaņas un smakas, kas kapos ir ļoti būtiski.

"Izsludinājām konkursu ar lūgumu izmēģināt Jaunciema kapos līdzīgu mikroautobusiņu, kāds brauc Vecrīgā tūristiem, un sarunājām vienu no kompānijām. Pagājušajā nedēļā autobuss ir piegādāts un pārbūvēts - saliksim zīmes, vienosimies par darba laiku, maršrutu un citām organizatoriskām lietām, piemēram, kur to glabāt naktīs, un pamēģināsim Jaunciemā," klāstīja Aļeksejenko.

Pirmie reisi varētu sākties jau nākamnedēļ.

Ja projekts Jaunciema kapsētā izrādīsies veiksmīgs, nākamgad kapu sabiedriskais transports tiks ieviests arī Pirmajos un Otrajos Meža kapos.

Svarīgākais