Rīgā rosina attīstīt kapsētu tūrismu

© Viesturs Radovics

Rīgā vajadzētu attīstīt kapu un kapsētu tūrismu, - šāds viedoklis šodien izskanēja Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas sēdē.

Diskutējot par iespējām veikt apbedījumus slēgtajās un pusslēgtajās kapsētās, deputāti atzina, ka šīs kapsētas esot nepietiekami sakoptas. Tomēr, ja šos apbedījumus sakoptu, tie būtu aplūkošanas vērti un interesanti daļai tūristu.

Kapsētu pārvaldes priekšnieks Vilnis Bisenieks atzina, ka kapos esot apglabāts daudz prominentu personu, un tūristiem varētu šis vietas rādīt. Tiesa gan, kapus vajadzētu sakopt, un šim nolūkam nepieciešami ievērojami līdzekļi. "Lai savestu kārtībā 300 000 kapavietu, vajag sešus miljonus latu," sacīja Bisenieks.

Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC) atzīmēja, ka tagad būtu nepieciešams "bišķi palabot" jauno Rīgas reklamēšanas kampaņu. ""Live Rīga" vajadzētu nomainīt uz "Die Rīga"," viņš jokoja.

Deputāts Kārlis Strēlis (JL) sacīja, ka kapu sakopšanai varētu izdalīt daļu no vicemēra Aināra Šlesera (LPP/LC) tūristu piesaistīšanas kampaņas miljoniem.

Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko (LPP/LC) norādīja, ka līdz decembrim sagatavos iesniegšanai komitejā sarakstu ar pašiem nepieciešamākajiem darbiem kapu sakopšanā. Pēc viņa teiktā, pašu steidzamāko darbu veikšana, lai sakārtotu pilsētas centra kapsētas, varētu izmaksāt 1,5 miljonus latu.

Deputāti nolēma, ka 26.novembrī dosies izbraukuma sēdē uz Kapsētu pārvaldi un vairākām kapsētām, lai iepazītos ar reālo situāciju.

Kā vēsta portāls "Travelnews.lv", kapsēta varot būt ļoti interesants tūrisma apskates objekts. Piemēram, Parīzes kapsēta "Pere Lachaise", kas atrodas pilsētas ziemeļaustrumos, esot īsts brīvdabas muzejs. Šeit atdusas vairāk nekā 200 sabiedrībā labi pazīstamas personas, tai skaitā rakstnieki Balzaks un Oskars Vailds, dziedātāji Edīte Piafa un Džims Morrisons. Katra kapu kopiņa ir sava veida mākslas darbs.

Parīzē otra tikpat slavena kapsēta esot "Cimetiere Montparnasse". Turpretī Vācijas pilsētas Hamburgas Ohlsdorfas kapsēta vairāk atgādinot pilsētas parku nekā "mirušo valstību". Neviļus šī kapsēta tiekot uzskatīta par pasaulē lielāko kapsētu ar saviem šarmantajiem kapakmeņiem, daudzajiem lapu un skuju kokiem, kā arī ainaviski skaisti ierīkotiem dīķiem.

Portālā norādīts, ka vēsturiski nozīmīga un plaša ir arī Arlingtonas kapsētā, kas atrodas ASV Virdžīnijas štatā. Ikviens zaldāts, kuru vēlas šeit apglabāt, vispirms tiekot "atlasīts" pēc stingriem kritērijiem. Visvairāk apmeklētā kapu kopiņa pieder 1963.gada nogalinātajam ASV prezidentam Džonam Kenedijam.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domē iepriekš tika apspriesta iespēja Rīgas Lielo kapu teritorijā, aptuveni 35 hektāru platībā, izveidot Memoriālo parku. Bija paredzēts, ka Memoriālais parks veiktu gan informatīvi muzejisku funkciju, gan darbotos arī kā specifisks tūrisma objekts.

Lielajos kapos esošie pieminekļi esot raksturīgas sava laika liecības, tie ir izcili tēlniecības mākslas darbi, kādi Latvijā citviet vairs nav saglabājušies, iepriekš informēja Rīgas domes Pieminekļu padomes loceklis Eižens Upmanis.

Svarīgākais