Rātsnamā apskatāms unikāls Vecrīgas makets

© F64 Photo Agency

Rīgas rātsnamā apskatāms interesants eksponāts – 29 gadus vecs Vecrīgas makets, kas papildināts ar būvēm, kuru 1983. gadā vēl nebija.

Makets ir apmēram 20 kvadrātmetru liels, tā mērogs ir 1:250. Šis makets ir būtiska 1983. gadā apstiprinātā Vecrīgas reģenerācijas projekta daļa, un to izmantoja, lai projektēšanas laikā novērtētu atsevišķu ēku iederību vecpilsētas kopējā ansamblī un to saderību. Atjaunotajā vecpilsētas maketā tagad ir ieraugāmas arī viesnīcas 13. janvāra un Teātra ielā, daudzdzīvokļu komplekss Kungu ielā pie Minsterejas ielas, tirdzniecības galerija Audēju ielā, daudzfunkcionālas ēkas Audēju, Kungu, Palasta un Teātra ielā, rātsnams, Melngalvju nams un biroju ēkas Rātslaukumā, garāža Basteja bulvārī. Ar laiku maketu papildināšot vēl citi uzbūvētu un pārbūvētu ēku modeļi.

Rātsnamā novietoto maketu var pētīt ne tikai ziņkāres un zinātkāres dēļ, bet var arī papriecāties par tā glīto un akurāto izpildījumu.

Vecrīgas reģenerācijas projektu pirms 29 gadiem izstrādāja autoru kolektīvs Latvijas Celtniecības zinātniskās pētniecības institūta Pilsētbūvniecības laboratorijā arhitekta Edgara Pučiņa vadībā, un šī ekspozīcija ir arī piemiņa un pateicība viņiem, jo vairāki no maketa veidotājiem jau ir aizsaulē.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais