Rīgas ielas apgaismos, bet neremontēs

Rīgas ielas nākamgad tumšākas nekļūs, bet samazinātā budžeta dēļ, iespējams, nebūs iespēju veikt visus remontdarbus. Ik gadu apmēram 200 elektrības balstu notriec autovadītāji. Rīgā ir vairāki desmiti vietu, kur regulāri notiek avārijas un gandrīz vienmēr šoferi ieskrien arī stabos.

Lai ielas apgaismotu tāpat kā šogad, vajadzēs ekonomēt uz elektromateriālu rēķina. "Tos varēsim iepirkt četras reizes mazāk nekā 2008. gadā. Ja nākamā gada otrajā pusē notiks daudz avāriju, nebūs materiālu, ar kuriem izlabot bojājumus," skaidro pašvaldības aģentūras Rīgas gaisma direktors Māris Kuņickis. Daļu balstu katru gadu pilsētā nogāž arī stiprs vējš. Viens balsts izmaksā 150 latu, lukturis 100 latu, kabeļu pievads un pārējais nodrošinājums kopumā – apmēram 400 latu, ja bojājums ir liels. Šoferu notriektos stabus ne vienmēr iespējams atjaunot par apdrošinātāju līdzekļiem, jo nereti braucēji aizmūk un policiju neizsauc. M. Kuņickis spriež – ja nākamgad budžeta grozījumos netiks paredzēta papildu nauda, Rīgas gaisma nespēs atjaunot kaut tikai šādus stabus. Rīgas ielu un citu sabiedrisku vietu apgaismošana izmaksā aptuveni 1,5 miljonus latu gadā.

Uzņēmums aprēķinājis, ka 2010. gadā par 100 procentiem spēs izpildīt pamatfunkcijas, proti, nodrošināt apgaismojumu ielās un veikt visu apgaismojuma komunikāciju un iekārtu uzturēšanu. Nākamgad darba apjoms palielināsies, jo būs vajadzīga apgaismojuma izbūve Dienvidu tilta pievadceļiem. Kopumā Rīgas gaisma plāno apgaismojuma līniju garumu palielināt par 15 kilometriem, un tas sasniegs jau 1845 kilometrus. Uzņēmuma apkalpošanā esošo gaismas ķermeņu skaits nākamgad pieaugs par 485 vienībām, un tiek plānots, ka pēc gada aģentūra apkalpos 44 800 gaismekļu.

Rīgas gaisma nākamajā gadā plāno 3,62 miljonus latu izdevumus, liecina aģentūras 2010. gada budžeta projekts. Tai paredzēta 3,23 miljonus latu liela pašvaldības dotācija, bet pašu ieņēmumi – 390 000 latu. M. Kuņickis saka – salīdzinot ar 2008. gadu, nākamā gada budžets samazināts par 33 procentiem. Gandrīz puse no nākamā gada izmaksām būs jātērē, lai samaksātu elektroenerģijas izdevumus, savukārt visi pārējie aģentūras izdevumi tikuši samazināti par nepilniem 50 procentiem.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.