Sāk Rīgas Brāļu kapu ansambļa Noslēdzošās sienas ar Mātes Latvijas tēlu restaurāciju

Sabiedriskā organizācija Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonds (RBKLVMF) par privātpersonu saziedotajiem līdzekļiem ar šodienu uzsāk Rīgas Brāļu kapu memoriālā ansambļa Noslēdzošās sienas ar Mātes Latvijas tēlu restaurācijas darbus, kam sekos pilsētu ģerboņu galerijas atjaunošana Noslēdzošajā sienā. Sabiedriskā organizācija restaurācijas darbus uzsākusi vispirms ar Mātes Latvijas tēlu pēc Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas pieminekļu aģentūra" speciālistu rekomendācijas.

Restauratori veiks skulpturālas grupas Māte Latvija ar kritušiem dēliem Noslēdzošās sienas virsmas attīrīšanu no bioloģiskā apauguma ar biocīdu, sienas virsmas atsāļošanas darbus, bojāto šuvju izkalšanas un šuvojuma atjaunošanas darbus, šūnakmens protezēšanas darbus, profilaktisko apstrādi ar biocīdu un metāla daļu attīrīšanu un aizsargpārklāšanu. Restaurācijas darbu izmaksas Mātes Latvijas tēlam kopumā veido Ls 19 800 izdevumus apmērā, bet kopā ar darbu dokumentācijas un materiālu izmaksām un apsardzi viss projekts paredz Ls 27 000 izmaksas. Šogad no 60 pilsētu ģerboņiem paredzēts restaurēt 29 ģerboņus, kuru atjaunošanas kopējas izmaksas ir Ls 25 000.

Lai veiktu visu skulpturālas grupas Māte Latvija restaurāciju ar postamentu vēl nepieciešami Ls 21 000, kuru fonds paredz apgūt 2013.gadā.

RBKLVMF Fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna: "Fonds savu darbību plāno tā, lai uz Latvijas valsts simtgadi - 2018. g. 18.novembri visi Noslēdzošās sienas skulpturālie elementi tiktu atjaunoti un skulptūra Māte Latvija būtu balta, skaista un mirdzoša".

RBKLVMF Fonda prezidents ģenerālis Juris Vectirāns: "Rīgas Brāļu kapi ir Latvijas svētvieta, tas ir mūsu valsts sākums un cita mums nav. Gandrīz ikvienā latvju ģimenē ir bijis strēlnieks un mūsu pienākums un gods ir glabāt svētu viņu piemiņu."

Kā jau iepriekš ziņots, pēc RBKLVMF Fonda Rīgas Brāļu kapu pasūtījuma Noslēdzošās sienas restaurācijas darbu būvprojekta izstrādi Ls 13 420 apmērā veicis arhitekts Aivars Zavadskis, bet kompānija Re &Re sniedz materiālu atbalstu (ar Re &Re Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fondam jau iepriekš ir bijusi veiksmīga sadarbība žoga izbūvē, kas atdala Meža kapus no Rīgas Brāļu kapiem. SIA "Re&Re" iepriekš ir arī sponsorējis Rīgas Brāļu kapu atsevišķus restaurācijas darbus).

Kā informē RBKLVMF Fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna, Rīgas pašvaldības aģentūrai "Rīgas pieminekļu aģentūra" ir piešķirtas darbu veikšanas, uzraudzības un kontroles tiesības, saskaņā ar noslēgto trīspusējo līgumu starp aģentūru, fondu un darbu izpildītāju. Plānots, ka darbi tiks pabeigti līdz š.g. 15. oktobrim.

Noslēdzošās sienas kopējais garums ir 60 m, sienas augstums 9 m. Mātes Latvijas tēls paceļas 18 m augstumā virs zemes. Jārestaurē ir arī viss priekšlaukums. Kopējās darbu izmaksas būs zināmas pēc izpētes darbu veikšanas. Restaurācijas darbus plānots pabeigt 5 - 6 gadu laikā līdz 2018.gadam. Termiņi saistīti ar ziedojumu vākšanu un pieredzējušu restauratoru, kas strādā ar šūnakmeni, piesaisti projektam. Ziedojumi tālākajai pieminekļa atjaunošanai tiks vākti šā gada 11.novembri LTV akcijā, sadarbībā ar Latvijas māksliniekiem un vēsturniekiem.

Rīgas Brāļu kapu memoriālais ansamblis ir nozīmīgs Latvijas arhitektūras piemineklis. Noslēdzošās sienas pilsētu ģerboņu galerija izveidota 1930. - 1936.g. un ģerboņi izgatavoti un uzstādīti par pašvaldību ziedotiem līdzekļiem, kas savākti pēc Lāčplēša kara ordeņa kavaliera un kara ministra ģenerāļa Jāņa Baloža 1935.g. aicinājuma.

Latvijā

Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.  Latvijā bioloģiski sertificētās lauksaimniecības platības šogad ir pieaugušas par 3,5% - līdz 306 500 hektāriem, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija (LBLA) valdes priekšsēdētājs Raivis Bahšteins.

Svarīgākais