Rīga svin ar vērienu

Aviācijas svētki "Lidlaukā Spilve" un aviošovs „Riga Freestyle Aerobatic Master Cup” © Andrejs Terentjevs

Pat viscītīgākie un izturīgākie Rīgas svētku svinētāji šogad nespēja būt pilnīgi visos pasākumos – tik daudz to bija.

Šogad galvaspilsēta savus svētkus atzīmēja trīs dienas. Nedēļas nogalē pilsētas centrs bija cilvēku pārpildīts – Rīga svinēja 811. dzimšanas dienu un par savu seno vēsturi atgādināja arī ar Hanzas tirgu Vecrīgā.

Pirms 730 gadiem Rīga iestājās Hanzas savienībā. Šogad Hanzas tirgus bija ļoti ieinteresējis tūristus – viņi apstaigāja dažādu pilsētu iekārtotās informatīvās nojumes un savāca krietnu žūksnīti bukletu. Šajos Rīgas svētkos daudz pasākumu bija paredzēti bērniem. Vecāki varēja skatīties un priecāties, kā viņu atvases zīmē, dejo un sacenšas veiklībā.

Zīmīgi, ka pilsētas svētku laikā Grīziņkalnā tika atklāts tēlnieka Ģirta Burvja veidotais piemineklis Rīdzinieki, kas veltīts Augusta Deglava 150 gadu jubilejai un viņa pirms vairāk nekā 100 gadiem sarakstītajam romānam Rīga. Šis bija sens parāds, ko līdz šim neviens nebija atdevis. Tagad pagaidām vēl nošņurkušajā Grīziņkalna apkārtnē ir par vienu sakoptu stūrīti vairāk, jo piemineklis uzstādīts skvērā Pērnavas, Valmieras un A. Deglava ielas krustojumā, iepretim mājai, kurā A. Deglavs īrēja dzīvokli laikā, kad rakstīja romānu.

Svētku izskaņā rīdzinieki un viesi varēja noklausīties Uģa Prauliņa dziesmu cikla Rīga, mana baltā Rīga pirmatskaņojumu. Grandiozajā koncertuzvedumā piedalījās apmēram 800 dalībnieku, un to noslēdza uguņošana.