Rīgas svētkos pirmatskaņos Uģa Prauliņa dziesmu ciklu "Rīga, mana baltā Rīga"

19.augustā notiks Uģa Prauliņa jaunā dziesmu cikla "Rīga, mana baltā Rīga" pirmatskaņojums.

Rīgas svētki šogad noris Hanzas zīmē ar apjomīgu svētku programmu pilsētas centrā un priekšpilsētās. Krastmalas svētku programmā Daugavmalā, 11.novembra krastmalā, notiks arī komponista Uģa Prauliņa dziesmu ciklu "Rīga, mana baltā Rīga" pirmatskaņojums.

"Rīgas svētkiem esmu pārstrādājis latviešu tautas dziesmu oriģinālmūzikas kora albumu, kas sarakstīts Rīgas astoņsimtgadei. Apvienotais Rīgas koris-600 dziedātāji un 300 dejotāji to izdziedās un izdejos šī gada Rīgas svētku koncertuzvedumā RĪGA, MANA BALTĀ RĪGA. Tā ir liela laime - mūzikas albums piedzīvo atjaunotu, skatuvisku versiju!. Mums par Rīgu nemaz nav liela dziesmu biruma, bet ir daudz mazāk pazīstamu melodiju, kuras gribēju šeit atdzīvināt, lai cilvēki tās sāk lietot. Man patīk strādāt ar tautas mūziku. Koncertuzvedumā skanēs dzīvā mūzika, sagatavojot partitūras bija daudz ko darīt, atšifrējot ierakstu un domājot par to, kādi instrumenti varētu derēt atskaņojumam. Tas bija ļoti darbietilpīgs process", saka komponists.

Režisors Uģis Brikmanis Uģa Prauliņa dziesmu ciklu raksturo kā enerģijas pilnu mūziku, kas savu enerģētisko lādiņu smēlusies no tautas dziesmas, no Ojāra Vācieša kaismīgās dzejas un laikmetīgās mūzikas ritmiem ar īstu etno roka spēku. 

11. novembra krastmalā 19. augustā vienlaicīgi darbosies trīs svētku skatuves un deju grīda. Režisora Uģa Brikmaņa svētku uzvedumā uz Hanzas kuģa komandtiltiņa aicināti Rīgas teātru aktieri; Marija Bērziņa un Juris Kalniņš, Dita Lūriņa un Mārtiņš Egliens.

 Apvienotais koris un deju kolektīvi, kopā pie 1000 izpildītāju gatavojas īpašajam koncertam diriģentu Ivara Cinkusa un Inta Teterovska vadībā. Solisti Ance Krauze un Zigfrīds Muktupāvels. Uzvedumā piedalās arī Rīgas kamerkoris AVE SOL. Diriģents Uldis Kokars. RĪGA, MANA BALTA RĪGA horeogrāfisko zīmējumu piedāvā Agris Daņiļēvičs, Jānis Ērglis un Jānis Purviņš. Koncerta režisors ir Uģis Brikmanis, bet koncertuzveduma mākslinieciskā vadība uzticēta Romānam Vanagam. Romāns Vanags komponista Uģa Prauliņa izjustās tautas melodijas raksturo kā latviešu mentalitātes, enerģētiskās jaudas un tautas vēsturiskās pieredzes kvintesenci dziesmu pūrā.

19.augustā krastmalā paredzēta plaša svētku programma visas dienas garumā ar 3 000 dalībnieku piedalīšanos, ar ceļojumu Hanzas laikā perkusionistu izpildījumā, deju maratonu, senās mūzikas un deju programmām. Ar 100 Rīgas skaistāko suņu parādi, gaisa akrobātu un heliosfēru šovu, ar ielu sportu, Rīgas cirka mākslinieku uzstāšanos, Dzelzs vilka koncertu, Baha vokalīzēm operas solistes Evitas Zālītes priekšnesumā, Tērvetes muzeja bruņinieku grupas paraugdemonstrējumiem, ar saksofonu kvarteta uzstāšanos, ar avio šovu, ar krāšņu svētku gājienu pūtēju orķestru pavadījumā, ar Auļiem, Dailes teātra dziedošo aktieru koncertu un citiem svētku pārsteigumiem.

Rīgas svētki, pēc pilsētas astoņsimtgades svinībām, jau vienpadsmito gadu pulcē rīdziniekus uz svētkiem vasaras nogalē, ļaujot ikvienam sajust īpašo pilsētas gaisotni un kopības sajūtu, katram no mums atklājot savu Rīgu.