Rīgas svētkos notiks Hanzas tirgus, kanāla regate un aviācijas svētki

Rīgā turpinās pilsētas svētki. Pie Svētā Pētera baznīcas, Rātslaukumā un Doma laukumā no plkst.10 līdz 23 notiks Vecrīgas Hanzas tirgus.

Uzvaras parkā pie sporta kompleksa "Arkādija" no plkst.10 līdz 18 notiks ekstrēmo sporta veidu sacensības. Savukārt plkst.13.00 laukumā pie Latvijas Nacionālās operas, Aspazijas bulvārī 3, sāksies 24 stundu ilgs basketbola maratons, kas nu jau tradicionāli ir Baltijā vērienīgākais brīvdabas basketbola pasākums. Tā dalībnieki Daugavas labā un kreisā krasta iedzīvotāji.

Tradicionālais svētku pasākums kanāla regate sāksies plkst.12.00 Rīgas kanāla posmā no Bastejkalna līdz Latvijas Nacionālās operas ēkai un ilgs līdz 18.00.  Šogad sacensībās ar ūdens velosipēdiem piedalīsies un par tituliem "Ātrākais Kanālbraucējs", "Elegantākā Ekipāža", "Skumjais Ūdensmalējs" un "Preses Pīle" cīnīsies 30 Latvijā populāru uzņēmumu komandas. Īpaši šim notikumam par godu tiek izgatavoti jauni ūdens velosipēdi. Pasākuma apmeklētāji savukārt varēs izlocīt krāsainus papīra kuģīšus un pielīmēt pie īpašās sagatavotās sienas, lai veidotu kopīgu mozaīku.

Daudzus rīdziniekus un viesus gaida viens no efektīvākajiem pasākumiem, kas šodien no plkst.12.00 līdz 17.00 norisināsies lidlaukā "Spilve",kur topošajā Aviācijas muzejā Daugavgrīvas ielā 140 labākie pasaules piloti demonstrēs aviošovu "Riga Freestyle Aerobatic Master Cup". No plkst.10.00 līdz 20.00 lidlaukā būs iespēja apskatīt Nacionālo bruņoto spēku militāro tehniku - helikopterus, apvidus automašīnas, glābšanas operāciju aprīkojumu, kā arī civilās aviācijas lidmašīnas un vērot lidmodeļu lidojumu paraugdemonstrējumus.

Visas dienas garumā no plkst.12.00 līdz 18.00 Alberta ielā notiks izglītojoši un izklaidējoši pasākumi. Darbosies radošās darbnīcas un saloni, kuros ikviens varēs izgatavot smalkas jūgendstila lietas. Būs teatralizētas ainiņas, dejas, muzikālie priekšnesumi un modes skate, kas aicinās iejusties 20.gadsimta sākuma atmosfērā. Avīžpuikas piedāvās "Rīgas Ziņu Pirms 100 gadiem Albert’ ielā" speciālizlaidumu, bet erudīti gidi aicinās ekskursijās pa smalkāko Rīgas kvartālu.

Savukārt Vecrīgā, laukumā pie grāmatu nama "Valters un Rapa", darbosies kultūras žurnāla "Veto Magazine" komandas tekstu darināšanas darbnīca, kurā ikviens varēs piedalīties kolektīvu sacerējumu veidošanā.

Tekstu darbnīca meklēs atbildi uz jautājumiem, kur 21.gadsimtā rodas teksts un kam tas pieder. Lai arī tekstus ikdienā sacer un rada ikviens, taču ne katram rakstītajam vārdam piedēvējama literāra vērtība. Tekstu darināšana notiks izklaidējošu spēļu veidā, un tajā vienlīdz interesanti būs iesaistīties visu paaudžu rakstītpratējiem. Drukājot uz rakstāmmašīnas, ikviens varēs iejusties pagājušā gadsimta rakstnieka tēlā, būs iespēja atcerēties ābečnieku centienus radīt pirmos vārdus, kā arī darbnīcā katrs varēs pamēģināt ar vienu vienīgu teikumu pārspēt visu jelkad uzrakstīto literatūru. Tekstu radīšana notiks no plkst.12.00 līdz 16.00.

"Valters un Rapa" brīvdabas lasītavā no plkst.11.00 rakstnieces un režisores Kristīnes Želves un pasākumu kuratores Gundegas Skudriņas vadībā notiks vēlās brokastis ar mediju pārstāvjiem un spožām laikmeta personībām. Viesi varēs ciemoties dzejnieces Ērikas Bērziņas darbistabā, kur būs iespēja iepazīties ar lielisku literatūru žurnāla "Mans Mazais" grāmatplauktā, kā arī tikties ar Bērziņas draugiem - dzejniekiem Kārli Vērdiņu, Inesi Zanderi un Ingmāru Balodi.

Svētkos  īpaša vieta atvēlēta ielu mūzikai,kad vairāk nekā 70 grupas no visas Latvijas un īpaši viesi no Lietuvas, pārstāvēs dažādus mūzikas stilus - klasiku, folkloru, popu, roku, pankroku, elektronisko mūziku, džezu, regeju, blūzu.

No plkst.14.00 līdz 21.00 ielu mūzika skanēs Bastejkalnā, "Berga Bazāra" no plkst.17.00, Vaļņu, Kaļķu, Torņa, Tirgoņu un Audēju ielā, Zviedru vārtos un Kalnciema kvartālā. Kalnciema kvartālā norisināsies arī izgudrojumu festivāls "Dari pats" un tirdziņš. Noslēguma pasākumā ap plkst.21.30 mūziķa Intara Busuļa vadībā tiks kopīgi veidota improvizēta ritma simfonija, kurā noderēs jebkas, ar ko iespējams izveidot ritmu.

Šogad rīdzinieki īpaši tiek aicināti arī balsot par to grupu, kura klausītājiem un skatītājiem šķiet pati simpātiskākā - drukātajās programmās būs kupons, kuru var aizpildīt un nodot ielu mūzikas dienu koordinatoram.