Grīziņkalnā atklāj pieminekli Deglava romānam "Rīga"

© F64

Vakar, 17. augustā Rīgā Grīziņkalnā tika atklāts piemineklis "Rīdzinieki", kas veltīts Augusta Deglava 150 gadu jubilejai un viņa pirms vairāk nekā 100 gadiem sarakstītajam romānam "Rīga".

Pieminekli, kurā atainoti romāna personāži un pats autors veidojis tēlnieks Ģirts Burvis, tas tapis ar Rietumu Bankas atbalstu. Daudzu figūru kompozīcija izgatavota no metāla sloksnēm, perforētām ar rakstiskiem burtiem, kas veido romāna fragmentus.

"Rīdzinieki" ir uzstādīti skvērā, kas atrodas pretī mājai, kurā rakstnieks īrēja dzīvokli laikā, kad strādāja pie romāna, uz Pērnavas, Valmieras un Deglava ielas stūra. Ielai nosaukums tika dots 1937.gadā par godu pašam rakstniekam

Vienlaicīgi ar pieminekli uz 25.mājas, kurā dzīvoja rakstnieks, atklāta arī memoriālā plāksne.

Augusts Deglavs ir viens no latviešu romāna žanra pamatlicējiem, redaktors un izdevējs, ievērojams jaunlatviešu kustības dalībnieks. Augusts Deglavs savā romānā „Rīga”detalizēti apraksta pilsētas dzīvi 19. gadsimta 60. gados. 

Tolaik Rīgā dominē vācu kultūra un valoda un uz šī fona rakstnieks parāda, kā aizsākās un attīstījās latviešu inteliģence, kā Rīgā veidojās latviešu dzīvesveids.

Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais