Rīgas pils remonts tuvojas startam

Rīgas pils priekšpils rekonstrukcijas galveno būvdarbu veikšanai ir pieteikušies divi pretendenti. Pašlaik nav zināms, kurš to darīs, jo akciju sabiedrība Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) izvērtēs iesniegtos dokumentus un tad paziņos uzvarētāju.

Prezidenta darba rezidences restaurāciju un rekonstrukciju ir plānots uzsākt oktobrī. Septembrī Valsts prezidenta kancelejai vajadzētu sākt darbu Melngalvju namā, kas šīm vajadzībām ir iznomāts līdz 2015. gadam.

Priekšpils ir tikai daļa no visa pils kompleksa, Rīgas pils restaurācijas un rekonstrukcijas darbi saskaņā ar pašreiz noteiktajiem termiņiem ir jāpabeidz līdz 2017. gada 31. augustam. Tomēr ir jāsagaida uzvarētāja nosaukšana, jo tad varēs konkrēti spriest par termiņiem, tāpēc ka būvdarbu beigu termiņš ir 30 mēnešu pēc būvatļaujas saņemšanas. VNĪ ir šā projekta pasūtītājs, organizētājs un finanšu resursu piesaistītājs, uzņemoties norēķinus ar aizdevējiem.

Priekšpils daļā atrodas Valsts prezidenta kancelejas darba telpas un vairākas zāles, kuru tehniskais stāvoklis vairs neļauj tās izmantot. Šajā pils daļā atjaunošanu plānots pabeigt līdz 2015. gadam un šogad paredzētās izmaksas ir nepilni septiņi miljoni latu. Neatkarīgā jau rakstīja, ka Valsts prezidenta darba telpas ir nolietotas par apmēram 50 procentiem, tāpēc nepieciešama arī pamatu stiprināšana, iekšējo inženierkomunikāciju un ārējo inženiertīklu pārbūve. Rekonstrukcijas un restaurācijas laikā paredzēts savest kārtībā Valsts prezidenta izmantotās darba un reprezentācijas telpas, kā arī tiks izveidots reprezentācijas telpu interjers.

Tikmēr Valsts prezidenta kancelejas vajadzībām tiek pielāgotas Melngalvju nama telpas, darbi izmaksā apmēram 95 000 latu. Valsts prezidentam Andrim Bērziņam un viņa komandai jurģi būs tajā pašā datumā, kad skolasbērni dosies uzsākt jauno mācību gadu – pirmdien, 3. septembrī. Melngalvju nama komplekss 3742,9 kvadrātmetru platībā ir iznomāts līdz 2015. gadam, un Valsts prezidenta kanceleja par to maksās nomas maksu 1,6 latus par kvadrātmetru un apmaksās arī komunālos maksājumus.

Savukārt nākamā gada valsts budžetā Finanšu ministrijai būs jāparedz ilgtermiņa saistības 17,986 miljonu latu apmērā Rīgas pils restaurācijas un rekonstrukcijas finansēšanai. Nākamgad šim mērķim būs jāparedz 592 265 lati, 2014. gadā – 389 982 lati, 2015. gadā – 4,424 miljoni latu, 2016. gadā – 7,548 miljoni latu un 2017. gadā – 5,032 miljoni latu. Šis finansējums paredzēts Rīgas pils rekonstrukcijas projekta otrajai kārtai.

Svarīgākais