Ušakova popularitāte nemazinās

Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (Saskaņas centrs) darbību šajā amatā pozitīvi vērtē lielākā daļa jeb 80,6% rīdzinieku, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS šogad jūnijā–jūlijā veiktā socioloģiskā aptauja.

Gada laikā rīdzinieki savu vērtējumu tikpat kā nav mainījuši, jo 2011. gada augustā mēru atbalstīja 82,3% rīdzinieku. N. Ušakovs ir kļuvis par Rīgas mēru, kurš pilsētas jaunāko laiku vēsturē ieguvis visaugstāko atbalstu (regulāri socioloģiskie pētījumi tiek veikti kopš 1997. gada). Viņš ir populārāks nekā vicemērs Andris Ameriks (Gods kalpot Rīgai), kura darbību atzinīgi novērtējuši 54,9% rīdzinieku.

Domes tandēmu izteikti pozitīvi vērtējuši krieviski runājošie galvaspilsētas iedzīvotāji. Piemēram, 44,3% rīdzinieku latviešu vēlas, lai N. Ušakovs paliek Rīgas mēra amatā vēl uz četriem gadiem, savukārt 35,2% atbildējuši, ka to nevēlas. Atbildi grūti pateikt izvēlējušies 20,5% aptaujāto. Toties krievvalodīgie rīdzinieki pauduši izteiktu atbalstu – 89,4% vēlas N. Ušakovu atkal redzēt šajā amatā un tikai 3,4% norādījuši, ka nevēlas, lai viņš paliek mēra krēslā. Viedokli nav spējuši formulēt 7,2% krievvalodīgo rīdzinieku. Šāds rezultāts nepārsteidz, zinot Rīgas nacionālo sastāvu. Kopumā N. Ušakovam ir liels rīdzinieku atbalsts neatkarīgi no viņu dzimtās valodas. Pilsētas mēra darbību pozitīvi novērtējuši 61,1% latviešu un 93,9% krieviski runājošo rīdzinieku.

Rīdzinieki nav skopojušies ar atbalstu arī A. Amerikam, kura darbību pozitīvi vērtējuši 54,9% rīdzinieku: 37,8% latviešu un 54,4% krievvalodīgo.

N. Ušakovs turpina savu iepriekšējos gados uzsākto stratēģiju, aktīvi parādoties un piedaloties gandrīz visās pilsētai būtiskās norisēs, kā arī izsakoties par aktualitātēm. Rīgas mēra un vicemēra darbība ir publiska, un viņi gan kopā, gan atsevišķi inspicē mācību iestādes, atklāj sabiedriskās tualetes, izsaka rājienus, izdod rīkojumus u.tml. Tas ļauj palikt cilvēku atmiņā. N. Ušakovs pat savu traģisko pieredzi maratonā, kad viņš nonāca komā, prata pasniegt pajokojot – no komas viņš esot pamodies toreizējā Valsts prezidenta Valda Zatlera vēsturiskās runas laikā un tādējādi uzzinājis par slaveno rīkojumu nr.2.

N. Ušakovs un A. Ameriks neslēpj, ka plāno Rīgas domes vēlēšanās 2013. gadā startēt ar vienotu sarakstu. Gala lēmums par to tiks pieņemts rudenī, bet jau minētā SKDS aptauja liecina, ka Saskaņas centrs var iegūt 35 mandātus, Vienotība – 15 mandātus, Nacionālā apvienība – 10 mandātus.

Svarīgākais