Jūlijā Rīgā siltumenerģijas tarifi sasniedz griestus

Augot gāzes tirdzniecības cenai, AS "Rīgas siltums" no 1.jūlija norēķiniem par piegādāto siltumenerģiju piemēros cenu 45,42 lati par megavatstundu (MWh) bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 6% vairāk nekā jūnijā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma Informācijas daļas vadītāja Jana Roze.

Gāzes cenas pieauguma un akcīzes nodokļa komponentes dēļ tarifs ir sasniedzis pēdējo gadu augstāko līmeni.

Komentējot siltuma tarifa rekordus, iepriekš "Rīgas siltums" norādīja, ka 2008.gada decembrī par siltumu bija jāmaksā 44,89 lati par MWh, neieskaitot PVN. Dabasgāzes tirdzniecības cena tobrīd bija 230 lati par 1000 normālkubikmetriem.

Arī šogad jūlijā dabasgāzes tirdzniecības cena ir pieaugusi līdz 230 latiem par 1000 kubikmetriem, taču klāt vēl nācis akcīzes nodoklis gāzei. Latvijas Siltumuzņēmumu asociācijas izpilddirektors Andris Akermanis iepriekš "Nozare.lv" norādīja, ka šī iemesla dēļ siltuma tarifi uzņēmumiem, kas izmanto gāzi, var sasniegt visu laiku augstāko līmeni.

Roze piebilda, ka, salīdzinot ar pērnā gada rudeni, gāzes cena pieaugusi par 26%.

"Rīgas siltums" atsaucas uz AS "Latvijas gāze" publicēto informāciju, ka dabasgāzes tirdzniecības cena augustā un septembrī varētu būt 230 lati par 1000 kubikmetriem, tādējādi prognozētā siltumenerģijas cena augustā un septembrī varētu būt 45,42 lati par MWh.

Siltumenerģijas tarifā lielāko daļu 82% veido izmaksas, kas ir atkarīgas no dabasgāzes tirdzniecības cenas.

Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumam siltumenerģijas cena var gan samazināties, gan palielināties, mainoties dabasgāzes tirdzniecības cenai, norāda uzņēmums.

"Rīgas siltums" piegādā 76% no pilsētas būvēm un ēkām nepieciešamās siltumenerģijas. Vairāk nekā 75% no daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem centralizēti saņem karsto ūdeni.

Uzņēmums pagājušo finanšu gadu, kas ilga no 2010.gada oktobra līdz 2011.gada septembrim, noslēdzis ar 128,8 miljonu latu apgrozījumu un 5,6 miljonu latu peļņu. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, "Rīgas siltuma" apgrozījums pieaudzis par 15%, bet peļņa - par 33%.

Rīgas pašvaldībai pieder 49% "Rīgas siltuma" akciju, 48,995% akciju pieder Latvijas valstij, kuras intereses pārstāv Ekonomikas ministrija, AS "Dalkia" pieder 2%, bet "Latvenergo" - 0,005%.

Biznesa ideju žurnāla "Kapitāls", "IBS Prudentia" un biržas "NASDAQ OMX Riga" 2011.gada pētījumā "101 vērtīgākais Latvijas uzņēmums" AS "Rīgas siltums" ar uzņēmuma vērtību 81,46 miljoni latu ierindojas 26.vietā.

Latvijā

Latvijas vīriešu basketbola izlases saspēles vadītājs Artūrs Žagars sestdien olimpisko spēļu kvalifikācijas pusfināla mačā varēs palīdzēt komandai, sarunā ar žurnālistiem atzīmēja valstsvienības galvenā trenera Lukas Banki asistents Artūrs Visockis-Rubenis.

Svarīgākais