Rīdziniekiem liela interese par komunālo maksājumu parādu soda procentu dzēšanu

Rīdziniekiem ir liela interese par komunālo maksājumu parādu soda procentu dzēšanu, šorīt intervijā telekompānijas LNT raidījumam "900 sekundes" sacīja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

Pirmajā dienā, 2.jūlijā, vairāk nekā 100 pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" klienti noslēdza mierizlīgumu par parāda summas atmaksu, tādējādi atbrīvojoties no uzkrātās kavējuma naudas.

Pagājušajā nedēļā kopumā šo iespēju izmantojuši 800 rīdzinieki, pastāstīja Rīgas mērs.

Tostarp bija cilvēki, kas izvēlējās uzreiz samaksāt visu parādu - pat pāris tūkstošus latu. Šo cilvēku motivācija bija dažāda, tostarp atsevišķi iedzīvotāji uzskatīja, ka soda naudas viņiem aprēķinātas nepamatoti.

Kā skaidroja Ušakovs, šim pasākumam ir divi mērķi: sociālais, palīdzot cilvēkiem tikt vaļā no parādiem, kā arī izdevīgums "Rīgas namu pārvaldniekam", kas var atgūt līdzekļus. Uzņēmumam ir izdevīgāk, ja tas atgūst 2500 latus un noraksta soda naudās 1500 latus, nevis ir spiests norakstīt visu summu, skaidroja Rīgas domes priekšsēdētājs.

"Tas ir izdevīgi finansiāli," sacīja Rīgas mērs.

Kā ziņots, "Rīgas namu pārvaldnieka" klientiem, kuri uzkrājuši parādus par apkuri un namu apsaimniekošanu, līdz 31.decembrim dota iespēja noslēgt mierizlīgumu - viņiem tiks atlaista kavējuma nauda un laikā līdz 24 mēnešiem būs jāatmaksā tikai parāda pamatsumma. Pret tiem parādniekiem, kas šo iespēju neizmantos, uzņēmums no 1.janvāra vērsīsies tiesā.

"Rīgas namu pārvaldnieka" klienti mierizlīgumus var noslēgt kopumā 11 iecirkņos - iecirknī "Purvciems" D.Brantkalna ielā 21, "Pļavnieki" Augusta Deglava ielā 106/4, "Daugava" Aglonas ielā 39, "Jugla" Brīvības gatvē 430, "Valdemārs" Valdemāra ielā 106/108, "Centrs" E. Birznieka-Upīša ielā 11, "Sarkandaugava" Aptiekas ielā 8, "Vecmīlgrāvis" Baltāsbaznīcas ielā 52, "Kurzeme-centrs" Mārtiņa ielā 7 un "Kurzeme-Buļļupe" Gobas ielā 6a, kā arī "Zemgale" E.Smiļģa ielā 46.

"Rīgas namu pārvaldnieka" klientu parāda kopējā summa ir aptuveni 31 miljons latu, no kuriem septiņi miljoni latu ir aprēķinātā kavējuma nauda.

Kopumā uzņēmumam parādā ir aptuveni 64 000 klientu, no kuriem aptuveni 24 000 ir ilgstošie parādnieki. Ilgstošo nemaksātāju parādu vidējā summa ir aptuveni 1500 lati, no kuriem 40%-50% ir kavējuma nauda. Ilgstošajiem parādniekiem kavējuma maksas atlaides varētu sasniegt 700-800 latus.

Līdzīgi plāno rīkoties arī pašvaldības SIA "Rīgas pilsētbūvnieks", kurš klientiem kavējuma naudas atlaišanu plāno piedāvāt jau jūlija beigās.

Svarīgākais