Rīgas pašvaldība sola veikt ūdens kvalitātes pārbaudes peldvietā Ķīšezerā

Lai arī Rīgā, Ķīšezerā, jau daudzus gadus atrodas populāra peldvieta, kurā šogad Mežaparka apsaimniekotāji "Rīgas meži" (RM) un SIA "LGK atrakcijas" izveidojuši kopīgu atrakciju projektā, ūdens kvalitātes pārbaudes tur netiek veiktas, raksta laikraksts "Diena". Pašvaldības atbildīgās amatpersonas sola situāciju risināt.

2009.gadā peldvietu monitorings par valsts līdzekļiem tika veikts 276 peldvietās, arī Ķīšezerā, bet kopš 2010.gada naudas trūkuma dēļ ūdeni pārbauda tikai 46 oficiālajās peldvietās Latvijā, skaidrojusi Veselības inspekcijas preses sekretāre Dace Vīksna.

Peldvietu Ķīšezerā, kurā atpūsties iecienījuši daudzi rīdzinieki, uztur pašvaldības uzņēmums RM. Lai arī oficiālās peldvietas statusa tai nav, RM valdes loceklis Andrejs Kondratjuks uzskata, ka visu citu, kas atkarīgs no RM, uzņēmums peldvietas labā ir izdarījis: iekārtotas ģērbtuves, strādā glābšanas stacija, pērn pludmalē nobērtas smiltis, kas izceltas no ezera, padziļinot laivu piestātni ūdenspolicijai.

Kondratjuks tikai vakar uzrakstījis iesniegumu Rīgas domes izpilddirektoram Jurim Radzevičam, lūdzot sakārtot jautājumu par Ķīšezera peldvietas statusu un nodrošināt regulāras ūdens analīzes. Radzevičs solījis, ka pašvaldība par saviem līdzekļiem veiks ūdens analīzes ne vien Ķīšezerā, bet arī dažās citās neoficiālajās peldvietās. Viņš skaidrojis, ka bieži mainoties Ministru kabineta noteikumi un pēdējo grozījumu dēļ pašvaldība bijusi spiesta Ķīšezeru kā oficiālu peldvietu slēgt, jo tur nav, piemēram, atsevišķas peldvietas bērniem. Savukārt Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) bijis pārliecināts, ka Ķīšezerā ir oficiāla peldvieta, taču, uzzinājis, ka šāda statusa šai pludmalei nav, solījis pārbaudīt, piebilstot: "Tur tik un tā ir tīrs."

"Par viena parauga laboratorisko izmeklēšanu jāmaksā aptuveni 20 latu. Izmaksas atkarīgas no izvēlēto rādītāju daudzuma. ES direktīva par peldvietas ūdens kvalitātes pārvaldību nosaka, ka minimālais paraugu skaits ir vismaz četri, lai izdarītu secinājumus par ūdens kvalitāti peldsezonā," stāstījusi Vīksna. Analīzēs nosaka fekālā piesārņojuma indikatoru.

Pašvaldībai ir tiesības iesniegt priekšlikumu iekļaut Ķīšezeru oficiālo peldvietu sarakstā, ko izvērtēs gada beigās.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais