Velobraucējiem piedāvā bukletu ar 15 jauniem maršrutiem

© RD

Iesākoties velosezonai, Rīgas Domes Satiksmes departaments piedāvā iepazīt Rīgu ar divriteni, izmēģinot 15 jaunus velomaršrutus.

Rīgas dome ir laidusi klajā jaunu ceļvedi Iepazīsti Rīgu ar divriteni, kurā apkopoti 15 velomaršruti ar vairāk nekā 200 dažādiem apskates objektiem. Ceļvedī iekļauti tādi Rīgas apgabali kā Daugavgrīvas sala, Torņakalns un Āgenskalns, Jugla, Mangaļu pussala un citi maršruti.

Izveidotā ceļveža mērķauditorija ir cilvēki, kuri ērtā veidā vēlas izmantot iespēju citādāk paskatīties uz pilsētu, izzinot kultūras un dabas pieminekļiem bagāto Rīgas vidi, galvenokārt ārpus pilsētas centra. Turklāt, tā kā Rīga nav tikai un vienīgi kultūrvide, bet pilsēta ir arī daudzu augu un dzīvnieku sugu dzīvesvieta, tad ir padomāts arī par dabas mīļotājiem, informē Rīgas Domes Satiksmes departaments.

Ceļvedī iekļautie maršruti ir 2 – 15 km. gari, un tie ved pa salīdzinoši nelielām Rīgas apkaimēm (mikrorajoniem) un lielākoties ir veicami, braucot pa ietvi, parkiem un skvēriem, kā arī jau esošiem gājēju vai veloceļiem. Maršruti ir veidoti tā, lai tie būtu apļveida un braucējs varētu atgriezties starta punktā. Daudzu maršrutu sākums ir pie dzelzceļa stacijām, tādējādi nodrošinot papildus ērtības velobraucējiem, informē Rīgas Satiksme.

Velocienītāju ērtībām ceļvedī pievienotas maršrutu kartes, tajās norādīti arī dažādi ieteikumi par vietām vai pieminekļiem, kurus šajā maršrutā būtu vērts apskatīt. Tāpat iekļauti arī padomi, kurus būtu jāņem vērā, uzsākot velobraucienu, piemēram, izskaidroti dažādi satiksmes drošības jautājumi, labas braukšanas un uzvedības noteikumi, kā arī zaļie padomi, un pamatoti izskaidrota katra marsšruta grūtības pakāpe, lai velosipēdists varētu laikus sagatavoties.

Una Ahuna - Ozola, Rīgas Domes Satiksmes departamenta projektu vadītāja sabiedrisko attiecību jautājumos portālam nra.lv, apgalvo, ka iedzīvotāju interese jaunajā veloceļvedī ir liela. Satiksmes departaments saņem gan individuālus zvanus par iespējām saņemt veloceļvedi, gan atsaucību no dažādām iestādēm, piemēram, Rīgas Tūrisma informācijas centra, Centrālās bibliotēkas un izpilddirekcijas.

Ceļvedis ir izstrādāts sadarbībā ar „Lauku ceļotāju” un Eiropas Savienības līdzfinansējuma velobraukšanu veicinošā starptautiskā sadarbības projekta „CARMA” ietvaros. Ceļveža saturiskā izstrāde tika uzsākta 2011.gada jūnijā, savukārt drukas darbi pabeigti šī gada aprīlī. Visi ceļvedī iekļautie maršruti tika izbraukti un testēti 2011.gada vidū, norāda Rīgas Satiksme.

Rīgas teritorija pēc sava lieluma ir piemērota velosatiksmes attīstībai, jo lielākā daļa pilsētas rajonu centru iekļaujas astoņu kilometru rādiusā no pilsētas centra. Līdz ar to šim transporta veidam Rīgā ir plašas attīstības iespējas. Kaut arī veloceļu būvniecība prasa ievērojamus ieguldījumus, Rīgas Pašvaldība ir ieinteresēta velosatiksmes attīstībā. Atbilstoši Rīgas Pašvaldības budžetā piešķirtajam finansējumam, pēc Rīgas Domes Satiksmes departamenta pasūtījuma, Rīgā tiek būvēti maģistrālie veloceļi, kā arī ierīkoti veloceļi ielu rekonstrukciju laikā.

Ceļvedi var saņemt bez maksas RD Satiksmes departamentā un Tūrisma informācijas centrā, kā arī elektroniski: http://rdsd.lv/

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais