Lidostā "Rīga" nolaidusies viena no pasaulē lielākajām militārajām transportlidmašīnām

Šodien lidostā "Rīga" īsi pēc plkst.8.30 veiksmīgi nolaidusies viena no pasaulē lielākajām militārajām transportlidmašīnām C5 "Galaxy".

Aizsardzības ministrijas preses pārstāve Sandra Brāle aģentūru LETA informēja, ka lielais lidaparāts lidostā "Rīga" nolaidies atbilstoši plānotajam. Militārās transportlidmašīnas piloti ir ļoti atsaucīgi un izrāda masu mediju pārstāvjiem lidaparātu.

Pasaulē lielāko militāro transportlidmašīnu no malas aplūkot ieradies arī liels skaits interesentu - vairāk nekā 100 cilvēku.

LETA jau ziņoja, ka ar C5 "Galaxy" Latvijā nogādāta sabiedroto spēku militārā tehnika - bruņumašīnas "Stryker", ko izmantos apvienotajās sauszemes un gaisa spēku militārajās mācībās "Saber Strike 2012".

C5 "Galaxy" ir gandrīz futbola laukuma lielumā. Tās garums ir 75,54 metri, un tā ir sešstāvu mājas augstumā - 19,85 metri. Šis ir vienīgais gaisa kuģis, kas var transportēt visa veida militāro ekipējumu un transportlīdzekļus, tostarp arī helikopterus, tankus. Maksimālais pārvadājamais svars ir 380 tonnas. Pateicoties tam, ka lidmašīnas kravas nodalījumus ir iespējams atvērt gan no tās priekšas, gan aizmugures, kravas izkraušanas un iekraušanas darbus ir iespējams veikt vienlaikus.

Militārā tehnika Latvijā ar šāda tipa lidmašīnu tiek nogādāta pirmo reizi. Pārsvarā militārā tehnika uz mācību norises vietu tiek pārvesta pa dzelzceļu un sauszemi.

Šodien saistībā ar militārās tehnikas pārvietošanu no lidostas "Rīga" uz mācību norises vietu Ādažu poligonā no plkst.4 līdz 12 uz valsts nozīmes autoceļiem A1, A4, A5 un A6 iespējami īslaicīgi satiksmes apgrūtinājumi.

Nacionālie bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām, lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kā arī ievērot ceļu satiksmes noteikumus un Militārās policijas satiksmes regulētāju norādījumus.

Jau ziņots, ka no 11.jūnija līdz 22.jūnijam Ādažu poligonā un tam pieguļošajā novada teritorijā notiks mācību "Saber Strike" lauka taktiskais vingrinājums, kurā piedalīsies vairāk nekā 1700 karavīru no ASV, Igaunijas, Kanādas, Latvijas un Lietuvas.