Līdz Latvijas simtgadei posīs Rīgas pili

Valsts prezidents Andris Bērziņš kopā ar savu komandu no Rīgas pils uz Melngalvju namu pārcelsies septembrī, jo oktobrī paredzēts uzsākt pils rekonstrukcijas pirmo kārtu. Valsts prezidenta kancelejā (VPK) Neatkarīgajai apstiprināja, ka pārcelšanās termiņi nav mainīti.

Pārcelšanās un telpu pielāgošana Melngalvju namā varētu izmaksāt kopumā 110 000 latu. Iespējams, pārcelšanās vajadzībām atvēlēto summu varētu pat ietaupīt, jo pašreizējās aplēses ir maksimālās.

Līdz ar prezidenta pārcelšanos jurģiem gatavojas arī Rīgas domes Īpašuma departamenta darbinieki, kuri strādā Rātslaukumā esošajā ēkā Svaru ielā 3/5, jo arī tā būs izīrēta VPK vajadzībām.

Šoruden uzsāktā Rīgas pils priekšpils remonta plānotās izmaksas ir 6,81 miljons latu. Darbus paredzēts pabeigt līdz 2015. gadam. Rekonstrukcijas pirmajā kārtā jāsaved kārtībā pieņemšanas zāle un prezidenta un viņa kancelejas darba telpas. Šīs pils daļas tehniskais nolietojums pārsniedz 50 procentus, un telpas vietumis atgādina gandrīz tādu pašu postažu, kāda pavērās pēc bermontiādes, uzlūkojot sabombardēto pils torni. Pamatu stāvoklis novērtēts kā neapmierinošs, ēkā ir lielas plaisas un dažviet no griestiem ir nobiruši pamatīgi apmetuma gabali.

VAS Valsts nekustamie īpašumi sabiedrisko attiecību speciāliste

Daiga Laukšteina Neatkarīgo informē, ka visi dokumenti ir sagatavoti, lai jau tuvākajā laikā izsludinātu konkursu Rīgas pils restaurācijas un rekonstrukcijas pirmās kārtas būvuzņēmēja atlasei. «Ņemot vērā iepirkuma procedūras gaitu, patlaban var prognozēt, ka restaurācijas un rekonstrukcijas darbi Rīgas pilī varētu sākties šī gada rudenī. Kopējais rekonstrukcijas un restaurācijas laiks ir 2,5 gadi no līguma noslēgšanas brīža ar būvdarbu veicēju līdz objekta nodošanai ekspluatācijā,» komentē D. Laukšteina.

Valdībai Rīgas pils remontam būs jāuzņemas saistības par gandrīz 25 miljoniem latu. Finanšu ministrija (FM) ir izstrādājusi valdības rīkojuma projektu, kurā uzskaita šim mērķim nepieciešamos līdzekļus līdz pat 2017. gadam. FM piedāvā jau nākamā gada budžetā paredzēt līdzekļus arī rekonstrukcijas otrās kārtas uzsākšanai, lai varētu atjaunot būves vēsturisko daļu, kurā atrodas Latvijas Nacionālais vēstures muzejs. 2013. gadā nāktos izlietot gandrīz 600 000 latu, 2014. gadā – nedaudz mazāku summu, savukārt no 2015. līdz 2017. gadam rekonstrukcijas otrajā kārtā tērējamās summas būs mērāmas miljonos latu. Kopumā pils senākās daļas atjaunošana izmaksātu aptuveni 18 miljonus latu. Plāns sastādīts ar aprēķinu, lai līdz Latvijas Republikas 100. dzimšanas dienai 2018. gadā Rīgas pils atjaunošana būtu pabeigta.

Latvijā

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šodien sarunās ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un Finanšu ministrijas (FM) pārstāvjiem vienojusies par kompromisu nākamgad palielināt "Studētgoda" stipendiju no 175 uz 180 eiro, palielinot arī stipendijas pretendentu maksimālo ienākumu slieksni, aģentūrai LETA pavēstīja LSA pārstāve Evelīna Tīna Circene.

Svarīgākais