Praids cilvēkus nepiesaista

© F64

Sestdien lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienības Mozaīka rīkotais gājiens Baltijas praids 2012 noritēja mierīgi. Neskaitot ārkārtīgi nejaukos laika apstākļus, gājējiem bija jāsamierinās tikai ar dažu agresīvi noskaņotu indivīdu izkliegtajiem apvainojumiem un rādītajiem žestiem un katoļu baznīcas pausto nepatiku.

Nopietnākais incidents – kāds 1961. gadā dzimis vīrietis metis gājiena dalībniekiem ar jēlu olu. Emociju nesavaldīšana vīrietim var izmaksāt līdz pat 250 latiem vai arestu līdz piecpadsmit diennaktīm – nosaka Administratīvo pārkāpumu kodekss.

Pirmais praids Rīgā notika 2005. gadā, kad uz to bija sapulcējies milzīgs protestētāju pūlis, kas gājiena dalībniekus apmētāja ar olām un tomātiem. Arī nākamie Mozaīkas organizētie pasākumi izraisīja protestus.

Pasākumu atbalstījušais ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzskata, ka aizvien plokošais protestētāju skaits liecina – sabiedrībā pieaug sapratne par seksuālo minoritāšu tiesībām. Viņš pauda cerību, ka nākamajos pasākumos nebūs jāiesaista tik daudz policijas spēku, jo sabiedrība būs kļuvusi iecietīgāka.

Tomēr E. Rinkēviča cerības tik ātri var nepiepildīties. Par to liecina kaut vai Nacionālās apvienības līdera Raivja Dzintara paustais gandarījums, ka gājienā politiķu tikpat kā nav bijis.

«Esmu gandarīts, ka šā gada praidā nepiedalījās gandrīz neviens politiķis. Pasākums bija mazskaitlīgs un blāvs. Diez ko kupli neizpaudās arī olu un mēslu metēji, kas neatkarīgi no motivācijas panāk tikai lielāku sabiedrības līdzjūtību šādiem gājieniem. Un gandarījums ir ne jau naida vai neiecietības dēļ. Pret homoseksuālistiem kā cilvēkiem man nav ne mazāko negāciju. [..] Tā ka runa ir par atsevišķu propagandu, nevis cilvēkiem,» uzsver politiķis.

Arī Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs dievkalpojumā sestdien izteica pateicību tiem, kas nostājās pret praidu un tā ideoloģijas uzspiešanu Latvijā, un aicināja protestu nepaust agresīvā formā. «Jebkāda agresija pret homoseksuālām personām dod iespēju geju ideoloģijas aizstāvjiem pavērst pret mums valsts likumus un visu Eiropas Savienības represīvo un propagandas aparātu. Mums ir jāapzinās, ka praida ideoloģija – tā ir nāves civilizācijas ofensīva,» teica arhibīskaps.

Svarīgākais