Samazinoties pieprasījumam, Rīgas krematorijas jaunā krāsns pagaidām stāv dīkā

© Ojārs Lūsis

Šogad negaidīti samazinājies pieprasījums pēc kremēšanas pakalpojumiem, tāpēc jauniegādātā krāsns Rīgas krematorijā pagaidām stāv dīkā, šodien Mājokļu un vides komitejas sēdē atzina Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko.

Aļeksejenko gan ir pārliecināts, ka tas nenozīmē, ka krāsns būtu uzstādīta velti. Patlaban krematorijas īpašumā ir četras krāsnis, no kurām divas ir ražotas 1953.gadā, Rīgā ievestas deviņdesmitajos gados un to ekspluatācija vairs nav pieļaujama. Trešā krāsns ir daudz jaunāka - tā uzstādīta 2008.gadā un kopš tā laika darbojas bez pārtraukuma. Ceturtā krāsns uzstādīta šogad, un tā būs neaizvietojama, kad pieprasījums pēc kremēšanas atkal palielināsies, kā arī gadījumā, ja otrai jaunākajai krāsnij būs nepieciešams remonts.

Esošajā krāsnī ik gadu tiek kremēti ap 2000 mirušo. Saskaņā ar noteikumiem vismaz reizi gadā tā būtu uz nedēļu jāaptur, lai veiktu tehnisko apkopi, taču līdz šim tas nebija iespējams, jo vecās krāsnis ir pārāk novecojušas un dūmo.

"Uzstādot jauno krāsni, plānoja pieaugumu kā to uzrādīja tendences - kremācija Latvijā un Rīgā pieaug un pagājušā gadā gadā vidēji notika 2000 kremāciju. Šogad pa pirmajiem trim mēnešiem bija krietni mazāk salīdzinājumā ar pagājušā gada radītājiem, tāpēc pagaidām krematorijas nomnieki darbina tikai vienu krāsni," skaidroja Aļeksejenko.

Mājokļu un vides departamenta direktors nākamnedēļ plāno parakstīt rīkojumu par īpašas komisijas izveidi, lai izlemtu, kā atbrīvoties no vecajām krāsnīm. "Tās ne tikai jāaizver, bet arī jādemontē, jāizņem ārā un jāizved uz metāllūžņiem. Ja tās stāv krematorijā, pastāv iespēja, ka kaut kad kaut kur kaut kā tās varētu izmantot, un to gan negribētos. Nav pareizi Rīgas centrā turēt krāsnis, kuras dūmo. Tām pat dabā nevajadzētu eksistēt, jo tās ir novecojušas," piebilda Aļeksejenko.

Pēc krāšņu likvidēšanas krematoriju sagaida rekonstrukcija, paplašinot un sakārtojot telpas.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar iepirkuma konkursa rezultātiem septembra nogalē Rīgas krematorijas vienas pilnas kremācijas līnijas iegādi un uzstādīšanu Varoņu ielā 3a veica Čehijas kompānijas "TABO-CS spol. s.r.o.", kas apņēmās sešu mēnešu laikā krāsni uzstādīt par 254 087 latiem, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Latvijā

No pirmdienas tehnoloģiju uzņēmumi un jaunuzņēmumi aicināti pieteikties NATO Aizsardzības Inovāciju Akseleratora Ziemeļatlantijas reģionam programmas ikgadējā grantu konkursā, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Svarīgākais