Mūzikas svētkus svinēs tūkstošiem bērnu

Pirmo reizi Rīgā tiek rīkoti mūzikas svētki Mēs – pilsētai ceRīgai!. Tajos piedalīsies vairāk nekā 8000 galvaspilsētas bērnu un jauniešu, koncerti 1. un 2. jūnijā notiks gan Vērmanītī, gan Mežaparkā.

Svētku idejas autore un mākslinieciskā vadītāja Inga Cimiņa stāsta, ka iecere radusies jau 2008. gadā, bet līdz tās īstenošanai vajadzējis pagaidīt. Viņa arī cer, ka mūzikas svētki kļūs par tradīciju, ko ar pašvaldības atbalstu interešu izglītības kolektīvi varēs atkārtot ar divu gadu intervālu.

«Šie ir nevis dziesmu, bet mūzikas svētki, jo interešu izglītības kolektīviem Rīgā līdz šim tādu nebija. Atsaucība ir ļoti liela, arī skolotāji priecājas, ka sen jau vajadzēja kaut ko tādu,» saka I. Cimiņa. Viņa atceras, ka Latvijā tiek rīkoti dažādi sadziedāšanās pasākumi, tomēr visi galvaspilsētas kolektīvi uz tiem netiek. Tāpēc bija vajadzība radīt pasākumu, kurā var piedalīties visi, sākot no visjaunākajiem skolas bērniem līdz pat vecāko klašu audzēkņiem, lai viņiem visiem būtu iespēja sajust lielo dziesmu svētku noskaņu, emocijas un gaisotni. I. Cimiņa uzsver, ka Rīgas bērni un jaunieši veido svētkus savai pilsētai, mūzikai un sev.

Svētkos kopā ar rīdziniekiem no skolu un interešu izglītības centru koriem dziedās arī Rīgas tuvāko apkaimju novadu koristi, uzstāsies galvaspilsētas labākie tautas deju kolektīvi, folkloras kopas, ansambļi un jauniešu vidū populāri mūziķi. Mūzikas svētku repertuārā iekļautas zināmas un daudziem iemīļotas latviešu komponistu dziesmas – Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Valta Pūces, Ilzes Arnes, Ulda Marhilēviča un citu autoru skaņdarbi.

Bērnu un jauniešu mūzikas svētku ietvaros notiks divi pasākumi: 1. jūnijā koncerts Par zaļu pat vēl zaļāks Vērmanes dārzā, kurā piedalīsies mazie mūzikas kolektīvi (vokālie ansambļi un instrumentālie ansambļi), kā arī mūsdienu deju kolektīvu un ielu teātri; 2. jūnijā – lielkoncerts Mēs – pilsētai ceRīgai Mežaparka estrādē, kurā piedalīsies 1.–4. klašu, 5.–9. klašu kori, zēnu un meiteņu kori, kā arī jauktie kori. Savu prasmi rādīs arī labākie tautas deju kolektīvi, folkloras kopas, koklētāju ansambļi un populāri mūziķi. Biļetes uz noslēguma koncertu var iegādāties Biļešu paradīzes kasēs.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā informē, ka šajā mācību gadā ar mūziku saistītajā interešu izglītībā darbojas apmēram 14 000 bērnu un jauniešu: koros iesaistīti 10 072 dziedātāji, vokālajos ansambļos – 3583 dziedātāji, bet instrumentālajos ansambļos – 695 bērni un jaunieši. Rīgas domes piešķirtais finansējums ir 35 000 latu.

Lai svētku dalībniekiem būtu vieglāk nokļūt uz pasākumu norises vietām, 1. un 2. jūnijā viņi sabiedriskajā transportā varēs pārvietoties bez maksas. Lai nokļūtu uz pasākuma vietām Vērmanes dārzā un Mežaparkā, jauniešiem būs jāuzrāda svētku dalībnieku kartes. Plānots, ka bezmaksas pārvietošanās sabiedriskajā transportā, pēc pasākuma organizatoru informācijas, būs vajadzīga apmēram 6500 bērnu, pārējos pārvadās speciāli sarūpēti autobusi.

Latvijā

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais