Rīgā par 186 000 latu atjaunos ielu gaismekļus

Rīgas dome no pašvaldības rezerves fonda piešķirs papildus gandrīz 186 000 latu diviem pašvaldības aģentūras "Rīgas gaisma" projektiem, kuru gaitā 1152 gaismekļi tiks nomainīti pret jauniem LED tehnoloģiju gaismas ķermeņiem.

Jau ziņots, ka pērn Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā apstiprināti divi projekti dalībai Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta (KPFI) finansēto projektu atklātajā konkursā "Siltumnīcefektu gāzu emisiju samazināšana pašvaldību apgaismojumā" Rīgas pilsētas apgaismojuma tīkla modernizācijai. Abu projektu kopējās plānotās izmaksas ir viens miljons latu, kas ir maksimāli pieejamā līdzfinansējuma summa šī projekta konkursā.

Katra šī projekta attiecināmās izmaksas plānotas 500 000 latu, no kurām apstiprinātais KPFI finansējums ir 70% no kopējām attiecināmajām izmaksām, bet ne vairāk par 350 000 latu katram no šiem projektiem. Rīgas pašvaldība katram no šiem projektiem paredzējusi 150 000 latu.

Aģentūras vadītāja pienākumu izpildītājs Jānis Drulle skaidroja, ka iepirkuma rezultātā saņemti nedaudz lētāki piedāvājumi - par 485 000 latu un 486 000 latu. Lai varētu piesaistīt pēc iespējas lielāku Eiropas finansējumu, projektu izmaksu aprēķinā sākotnēji nav iekļauts pievienotās vērtības nodoklis, kas nav projekta attiecināmās izmaksas.

Nodokļa segšanai pašvaldības aģentūra šodien Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komitejā lūdza piešķirt 92 726 un 92 977 latus. Šo priekšlikumu atbalstījuši arī pašvaldības Finanšu departamenta eksperti, tāpēc komitejas deputāti šodien akceptēja gala lēmumu.

Kā ziņots, Rīgā šogad līdz 1.jūlijam tiks uzstādīti 608 jauni LED tehnoloģiju gaismekļi, kas patērēs par 30% līdz 40% mazāk elektroenerģijas, kā arī 546 jauni LED tehnoloģiju gaismekļi, kas aprīkoti ar apgaismojuma līmeņa regulēšanas ierīcēm.

Gaismekļi šogad tiks mainīti uz Vanšu tilta jeb Krišjāņa Valdemāra ielas posmā no Kronvalda bulvāra līdz Slokas ielai, pie Kalnciema ielas dzelzceļa pārvada, Lielirbes ielā no Kalnciema ielas dzelzceļa pārvada līdz Kārļa Ulmaņa gatvei, Augusta Deglava ielas posmā no Andreja Saharova ielas līdz Lubānas-Juglas ielu rotācijas aplim, Juglas ielas posmā no Lubānas-Juglas ielu rotācijas apļa līdz Biķernieku-Juglas ielas rotācijas aplim, kā arī Viestura prospekta posmā no 35.ēkas līdz Ostas prospektam, Mīlgrāvja ielas posmā no Ostas prospekta līdz Jaunciema gatvei un Jaunciema gatves posmā no Mīlgrāvja ielas līdz Jaunciema 1.šķērslīnijai.

"Esošo gaismekļu nomaiņa uz energoefektīviem LED tehnoloģiju gaismekļiem Rīgā" projekts paredz uzstādīt 608 jaunus LED tehnoloģiju gaismekļus, kas ļaus samazināt elektroenerģijas patēriņu par 30% līdz 40%.

Savukārt projekta "Gaismekļu apgaismojuma līmeņa regulēšanas ierīču, aizsardzības automātikas ar B vai C raksturlīkni uzstādīšana un esošo gaismekļu nomaiņa uz energoefektīviem LED tehnoloģiju gaismekļiem Rīgā" rezultātā tiks uzstādīti 546 jauni LED tehnoloģiju gaismekļi, kas aprīkoti ar apgaismojuma līmeņa regulēšanas ierīcēm, kas nodrošinās sprieguma pazemināšanu uz spuldzi gaismeklī nakts stundās, kad satiksmes intensitāte ielās ir pazeminājusies un līdz ar to ir pieļaujama apgaismojuma līmeņa pazemināšana.

Šī projekta realizācijas rezultātā septiņos elektrosadales skapjos tiks ierīkotas apgaismojuma līmeņa regulēšanas ierīces.

Viena no galvenajām jaunās sistēmas priekšrocībām būs iespēja nakts stundās pazemināt spriegumu gaismekļa spuldzei - regulēšanas iespējas dos iespēju nakts stundās ietaupīt apgaismojumam patērēto elektroenerģiju.

Latvijā

Rīgas apgabaltiesa slēgta sēdē 5.septembrī plkst.10 atkārtoti skatīs lietu, kurā bijušais "ABLV bankas" līdzīpašnieks Oļegs Fiļs tiesas ceļā no bijušās sievas Santas Bernālas mēģina piedzīt gandrīz divus miljonus eiro, aģentūra LETA noskaidroja apgabaltiesā.

Svarīgākais