"Rīgas namu pārvaldnieks" klientiem atlaidīs sodanaudas

Pašvaldības namu apsaimniekošanas uzņēmuma "Rīgas namu pārvaldnieks" klientiem, kuri uzkrājuši parādus par apkuri un namu apsaimniekošanu, no 1.jūlija līdz 31.decembrim tiks dota iespēja noslēgt mierizlīgumu - viņiem tiks atlaista kavējuma nauda un laikā līdz 24 mēnešiem būs jāatmaksā tikai parāda pamatsumma, šodien preses konferencē informēja Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC).

"Rīgas namu pārvaldnieka" klientu parāda kopējā summa sasniegusi 31 miljonu latu, no kuriem 7 miljoni latu ir aprēķinātā kavējuma nauda.

Kopumā uzņēmumam parādā ir aptuveni 64 000 klientu, no kuriem aptuveni 24 000 ir ilgstošie parādnieki. Ilgstošo nemaksātāju parādu vidējā summa ir aptuveni 1500 lati, no kuriem 40-50% ir kavējuma nauda. "Nav normāli, ka "Rīgas namu pārvaldniekam" katru gadu jāņem overdrafts, lai segtu parādus un visiem pieslēgtu apkuri," norādīja Ušakovs.

Rīgas mērs uzskata, ka atgūt visu parāda summu, ieskaitot soda procentus, nebūs iespējams, tāpēc svarīgi, lai iedzīvotāji norēķinās vismaz par parāda pamatsummu un apmaksā kārtējos rēķinus.

Ilgstošajiem parādniekiem kavējuma maksas atlaides varētu sasniegt 700-800 latus. Līdz 1.jūlijam tikšot rasts tehnisks risinājums, lai mierizlīgumu būtu iespējams noslēgt arī attālināti, jo daudzi klienti dzīvo ārvalstīs.

Līdz šim katrā no 15 bijušajām namu pārvaldēm bija noteikta atšķirīga kavējuma naudas maksa. Taču no 1.jūlija visiem "Rīgas namu pārvaldnieka" klientiem soda nauda par kavētajiem maksājumiem būs 0,1%.

Pret tiem iedzīvotājiem, kas līdz 1.janvārim neizmantos iespēju noslēgt mierizlīgumu, "Rīgas namu pārvaldnieks" varēs vērsties tiesas ceļā.

Latvijā

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad augusta beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, bija 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Svarīgākais