Rīgas kapsētās ierīkos jaunas ūdens ņemšanas vietas

Rīgas kapsētās ir sākuši darboties visi 83 ūdens krāni, kā arī jau pieejami vairāk nekā 300 rokas ūdens sūkņi, informē pašvaldībā. Līdz 15. maijam plānots uzstādīt gandrīz 700 rokas sūkņu 19 kapsētās, kā arī ierīkos jaunas ūdens ņemšanas vietas.

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments šogad ir nopircis 100 jaunu rokas ūdens sūkņu, lai nomainītu bojātos un ierīkotu jaunas ūdens ņemšanas vietas. Pavisam tiks ierīkotas 35 jaunas ūdens ņemšanas vietas jaunajos sektoros Jaunciema, Bolderājas un Pļavnieku kapos.

Tālākas nākotnes plāni ir saistīti ar elektromobiļu izmantošanu kapsētu apsaimniekošanā. Pašvaldības Mājokļu un vides komiteja atbalstīja divus projektus, lai varētu izmantot elektromobiļus. Izmantojot Eiropas Savienības (ES) fondu līdzfinansējumu, 2013. gadā plānots iegādāties trīs elektromobiļus, kā arī uzbūvēt divas uzlādes stacijas. Viena stacija atradīsies pilsētas centrā, bet otra – Raiņa, I un II Meža, Sarkandaugavas kapsētu apkārtnē, informē Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Dzintra Āboliņa.

«Mājokļu un vides departaments vēlas ieviest zaļās metodes savā tiešajā saimnieciskajā darbā, tādējādi mudinot arī citus izvēlēties jaunas un progresīvas tehnoloģijas, lai saglabātu vidi. Tā kā kapsētu teritorijas Rīgā aizņem lielu platību, tad elektromobiļu izmantošana vienlaikus ļaus arī ietaupīt naudu, jo to ekspluatācija ir lētāka,» norāda Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko. Arī Sociālo jautājumu komitejas vadītāja Olga Veidiņa nupat atgriezusies no komandējuma Portugālē, kur tika apspriesti jautājumi par zaļo enerģiju un vides saglabāšanu. Rīga ir parakstījusi Mēru paktu, un tas nozīmē, ka Latvijas galvaspilsēta atbalsta ilgstspējīgas enerģētikas nodrošināšanu, veic pasākumus energoefektivitātes uzlabošanā un atjaunojamo energoresursu izmantošanā.

Trīs elektromobiļu iegādei ir nepieciešami 78 000 latu un divu uzlādes staciju izbūvei vajadzīgi vēl 88 066 lati. Šiem projektiem no ES iespējams saņemt līdzfinansējumu no 50 līdz 85 procentu apmērā.

Projekti par elektromobiļu iegādi vēl jāizskata citās komitejās, un lēmums jāpieņem Rīgas domē.

Svarīgākais