Rīt Rīgā notiks divi velobraucieni

Rīgas velo nedēļas ietvaros Rīgas dome otro gadu pēc kārtas organizē velobraucienu, kuras dalībnieki 1.maijā aicināti pulcēties pie Brīvības pieminekļa, lai plkst.12.30 policijas vadībā dotos izbraucienā uz Mežaparku.

Savukārt plkst.13.00 pie Dailes teātra startēs arī velobrauciens Kritiskā masa, lai dotos braucienā par galvaspilsētas ielām.

"Kritiskā masa" ir nesankcionēta, masveidīga akcija, kuru ik gadu organizē paši velobraucēji, kas ik gadu noteiktā laikā plkst.13 pulcējas laukumā pie Dailes teātra, lai dotos braucienā pa spontāni izvēlētām Rīgas ielām. Akcija un tās maršruts parasti netiek iepriekš pieteikts vai saskaņots pašvaldībā vai kārtībsargājošās iestādēs, jo tā mērķis ir pievērst uzmanību velosipēdistu tiesībām piedalīties kopējā satiksmē.

Tāpat akcijas dalībnieki vēlas pievērst uzmanību veloinfrastruktūras problēmām pilsētā un mudināt aktīvi rīkoties, lai situāciju uzlabotu. Daudzi braucēji šai akcijai pievienojas arī, lai demonstrētu savu izvēli par labu velosipēdam kā pārvietošanās līdzeklim, kā arī lai vienkārši pavadītu laiku, izbaudot braucienu pa savas pilsētas ielām. Ik gadu "Kritiskās masas" dalībnieku skaits aug, sasniedzot vairākus simtus.

Līdzīgas akcijas notiek arī daudzviet citur pasaulē.

"Cerēsim, ka šogad mūsu pulks būs vēl kuplākā skaitā pārstāvēts, neskatoties uz to, ka šo tautas iedibināto tradīciju Rīgas dome un policija vēlas izskaust. Jā, tagad mums ir arī "Velo nedēļa" - tas ir apsveicami un priecē, bet mūsu visu iedibināto ikgadējo velo braucienu tādejādi nevar ņemt un iznīdēt, sūtot mūs uz domes rīkoto "Velo parādi". Jo kurš gan sevi cienošs cilvēks dotos svinēt svētkus nevis tur, kur un kā vēlas, bet tur, kur viņam liek kāds cits, ignorējot faktu, ka šis cilvēks šos svētkus patstāvīgi svin teju desmit gadus? Atcerēsimies būt uzmanīgi, lai lieki nepapildinātu policijas maka biezumu, un nepametīsim nelaimē velo biedrus. Ja kādu ir aizturējuši, apstāsimies un painteresēsimies kādēļ, jo ne vienmēr policisti darbojas saskaņā ar likumu," teikts "Kritiskās masas" aicinājumā velosipēdistiem.

Svarīgākais