LOSP biedriem Centrāltirgū būs sava tirdzniecības vieta

Vietējo zemnieku izaudzēto produkciju paši zemnieki tirgos īpašā vietā Centrāltirgū, kas būs atvēlēta Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) biedriem. Līdz ar to pircējiem būtu garantija, ka tirgotais patiešām izaudzēts Latvijā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LOSP pārstāve Krista Garkalne.

Viņa sacīja, ka LOSP pārstāvji šodien tikās ar Rīgas pašvaldības akciju sabiedrības "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētāju Anatoliju Abramovu, lai diskutētu un panāktu vienošanos par vietējo zemnieku produkcijas tirdzniecības iespējām.

"Centrāltirgus vadība radusi iespēju LOSP biedriem tirgoties pa dienu tirgus teritorijā, atvēlot šim mērķim noteiktu tirdzniecības laukumu, kas, no tirdzniecības aspektiem raugoties, atrodas labā vietā un būs labs atbalsta punkts vietējiem zemniekiem," sacīja Garkalne.

Galīgais lēmums par šo jautājumu tiks pieņemts pēc LOSP iesnieguma izskatīšanas "Rīgas Centrāltirgus" valdes sēdē.

Kā norādīja "Rīgas Centrāltirgus" valdes priekšsēdētājs Abramovs, no noslēgtās vienošanās iegūs gan tirgus apmeklētāji, gan zemnieki.

"Ar lielu pārliecību varu apgalvot, ka šī vienošanās tiks noslēgta, jo no tās iegūs gan Centrāltirgus, gan Latvijas zemnieki. Vienmēr esmu uzsvēris, ka tirgu ir radījuši zemnieki. Arī tirgus pircēji lielākoties vēlas iegādāties tieši Latvijā ražotu produkciju. Tikai paplašinot tirdzniecības vietu skaitu, kas īpaši ierīkotas zemnieku vajadzībām, varēsim Latvijā saglabāt tradicionālo zemniecību un mājražošanu," sacīja Abramovs.

Savukārt LOSP vadītājs Edgars Treibergs sacīja, ka sarunās ar tirgus vadību mēģināšot rast kompromisu saistībā ar tirgošanās vietu izmaksām.

"Lauksaimniekiem vienmēr aktuāls ir bijis arī jautājums par tirdzniecības vietu augstajām izmaksām, kuru dēļ tirdzniecība neatmaksājas. Ja vietējais zemnieks tirgojas ar produkciju nelielos apjomos, izdevumi pārsniegs ienākumus. Jārēķinās arī ar produkcijas transportēšanas un analīžu veikšanas izmaksām. Centrāltirgus vadība solīja rast kompromisu arī šajā jautājumā," sacīja Treibergs.

Tāpat LOSP un tirgus vadības sarunās tika apspriesta Latvijas cūkgaļas realizācijas iespējas "Rīgas Centrāltirgū".

"Centrāltirgus vadība piedāvāja iespēju, sākotnēji vismaz piektdienās un sestdienās, vietējiem cūkaudzētājiem produkcijas tirdzniecībai atvēlēt atsevišķas tirgošanās vietas. Pieļauju, ka vēlāk, nostiprinoties un paplašinoties klientu lokam, tirgošanās varētu notikt arī citās dienās," sacīja Latvijas Cūkaudzētāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Dzintars Veide.

LOSP apvieno 43 lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk nekā 10 500 ražojošo lauksaimnieku.