Cīnoties pret nakšņotājiem, tualetēm pieslēdz signalizāciju

© F64 Photo Agency

Pēc ilgiem solījumiem un divu paraugtualešu atklāšanas beidzot Rīgā parādās sabiedriskās tualetes. Nesen atvērtas sešas un tuvākajā laikā būšot vēl četras.

Pēc tam, kad 2010. gadā Rīgas dome pavēstīja par 18 sabiedrisko tualešu uzstādīšanu galvaspilsētā, kam atvēlēti 287 519 lati (bez pievienotās vērtības nodokļa), ilgāku laiku nekas nenotika. Kavēšanās notika iepirkumu procedūras apstrīdēšanas dēļ. Savu daļu laika prasīja arī inženiertehnisko komunikāciju izveidošana.

Visātrāk tika uzbūvētas un pērn sāka darboties divas sabiedriskās tualetes – aiz Rīgas Tehniskās universitātes un Radio ielā. Tagad pilsētā parādījušās vēl sešas: Vērmanes dārzā, Turgeņeva un Gogoļa ielas skvērā (pie Zinātņu akadēmijas), Jēkaba laukumā, Kronvalda parkā (pie Elizabetes ielas), Dailes teātra laukumā (Šarlotes un Brīvības ielas stūrī) un Mežaparkā Ostas prospektā.

Pašvaldības Mājokļu un vides departamentā informē, ka plānots nodot ekspluatācijā vēl četras sabiedriskās tualetes, kas atradīsies 13. janvāra ielā (pie Vaļņu ielas), Esplanādē, Kronvalda parkā un Mežaparkā pie bērnu rotaļu laukuma.

Katrā no jaunajām tualetēm pieejamas divas slēdzamas kabīnes, kas pieslēgtas pilsētas inženierkomunikāciju tīklam. Tualetēs uzstādīta ventilācija, zīdaiņu pārtinamais galds un ierīkota apkures sistēma, lai tās var izmantot arī ziemas periodā. Lai novērstu nakšņošanas iespējamību tualetēs, tās ir aprīkotas ar signalizāciju, kura ieslēdzas pēc noteikta laika. Maksa par tualetes izmantošanu ir 20 santīmu. Invalīdiem pieejama speciāli aprīkota bezmaksas tualete Līvu laukumā.

Pērn atvērtajā sabiedriskajā tualetē Jaunielā ir iekārtotas 11 kabīnes, viena no tām domāta personām ar invaliditāti. Tajā ir arī zīdaiņu pārtīšanas galds. Savukārt namiņā Radio ielā izbūvētas sešas kabīnes. Pašvaldība 2011. gadā atjaunoja arī 1939. gadā celto Bastejkalna sabiedrisko tualeti. Pašlaik galvaspilsētā ir 22 sabiedriskās tualetes.

Jauno tualešu (kopumā 10) būvniecības darbi pašvaldībai izmaksājuši 457 734 latus. Ir izsludināts iepirkuma konkurss par tualešu apsaimniekošanu nākamo trīs gadu laikā. Piedāvājumu iesniegšanas termiņš ir noteikts līdz 17. maijam, informē ziņu aģentūra LETA.

Svarīgākais