Uzdod sakārtot graustu Skaistkalnes ielā 17

Atsaucoties uz iedzīvotāju un Rīgas 47.vidusskolas vadības sūdzībām par grausta Skaistkalnes ielas 17 bīstamo stāvokli, šodien, 16.aprīlī, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks uz steidzamu darba sanāksmi pie grausta Skaistkalnes ielā 17 sasauca visas iesaistītās institūcijas un grausta īpašniekus.

"Šodien cerējām satikt visus ēkas īpašniekus, lai pārrunātu turpmāku rīcību ar avārijas stāvoklī esošo graustu. Par nožēlu, tikšanos ignorēja divi galvenie īpašnieki, kuriem kopā pieder lielākā daļa - 22 no 39 dzīvokļiem šajā namā. Tas diemžēl norāda uz nevēlēšanos uzsākt konstruktīvu dialogu un sakārtot savu īpašumu", atzīmēja A.Ameriks. Lai novērstu apdraudējumu, kādu rada skolas tuvumā esošais nekustamais īpašums, A.Ameriks uzdeva Īpašuma departamentam gatavot domes lēmumu par ēkas piespiedu sakārtošanu, lai jau 15.maijā jautājumu varētu skatīt domes sēdē.

Trīs stāvu ķieģeļu mūra dzīvojamā ēka, kas tiek klasificēts kā A kategorijas grausts, ir avārijas stāvoklī, rada apdraudējumu sabiedriskajai drošībai, jo atrodas netālu no vidusskolas, degradē pilsētas ainavu, kā arī teritorijā krājas sadzīves atkritumi.

Kā klātesošos informēja Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, "Īpašuma departamenta sertificēti būvinženieri apsekoja graustu, un secināja, ka ēkas tehniskie rādītāji attiecībā pret jaunu būvi dabas, klimatisko un laika faktoru ietekmē, kā arī cilvēku darbības dēļ ir pasliktinājušies vidēji līdz 70%, savukārt atsevišķu būvkonstrukciju bojājumi ir 100% un neatgriezeniski - tāda ir avārijas stāvoklī esošā jumta konstrukcija, inženierkomunikācijas, logu ailes, ieejas durvju bloki, ēkas aizsargapmales uc. Ēkas dzelzsbetona pamatu, ķieģeļu mūra ārsienu un iekšsienu, dzelzsbetona pārseguma konstrukciju un citu ēkas nesošo konstrukciju tehniskais stāvoklis vērtējams kā neapmierinošs un ēkas atjaunošana, izmantojot esošās konstrukcijas, nav iespējama. Ēka ir reāli bīstama, jo nav norobežota un it brīvi pieejama. Jāņem arī vērā, ka grausts atrodas pie ielas, pa kuru notiek transporta satiksme un gājēju kustība, netālu atrodas Rīgas 47.vidusskola, kas rada paaugstinātu risku cilvēku drošībai, tādēļ to būtu nepieciešams steidzami demontēt!"

Situāciju īpaši sarežģītu padara fakts, ka grausts ir dzīvojamā māja, kas sadalīta 39 dzīvokļu īpašumos, un reāli ēka pieder 15 īpašniekiem. Saskaņā ar VAS "Privatizācijas aģentūra" sniegto informāciju, nekustamā īpašuma Rīgā, Skaistkalnes ielā 17, sastāvā esošā dzīvojamā māja sadalīta 39 dzīvokļu īpašumos, un reāli ēka pieder 15 īpašniekiem. Pirkuma līgumi noslēgti par 37 dzīvokļu īpašumiem. Dzīvokļi Nr.13 un Nr.19 ir nodoti īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, bet pirkuma līgumi nav noslēgti. Dzīvokļa īpašumi Nr. 15, 17, 27, 33/34 ir privatizēti un ir fizisku personu īpašums.

Saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 50.panta pirmās daļas 2.punkts noteic, ka katram dzīvokļa īpašniekam ir pienākums piedalīties daudzdzīvokļu mājas pārvaldīšanā un apsaimniekošanā, apvienojoties ar citiem mājas īpašniekiem dzīvokļu īpašnieku sabiedrībā vai slēdzot līgumu par kopīpašuma pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, ievērojot spēkā esošos normatīvos aktus, ka arī saskaņā ar Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 5.panta pirmā daļa noteic, ka dzīvojamās mājas pārvaldīšanas nodrošināšana (tajā skaitā ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītu lēmumu pieņemšana, darījumu slēgšana) ir dzīvojamās mājas īpašnieka pienākums. Tādējādi, dzīvokļu īpašnieki ir atbildīgi par īpašuma sakārtošanu.

Kā sanāksmē informēja dzīvokļu īpašnieki, 2007.gadā ēkas pārvaldīšanas un apsaimniekošanas tiesības tika nodotas dzīvokļu īpašnieku pilnvarotajai personai sabiedrībai ar ierobežotu atbildību "K Holdings". Tā kā tā neveica nekādas darbības, lai ēku sakārtotu, ēkas apsaimniekošana tika pārtraukta, un notiek tiesvedība starp dzīvokļu īpašniekiem un sabiedrību ar ierobežotu atbildību "K Holdings" par apsaimniekošanas izdevumu piedziņu, apsaimniekošanas pienākuma nepildīšanu.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks uzsver: "Pašvaldības primārais mērķis ir piespiest īpašniekus sakārtot savu īpašumu, neizmantojot piespiedu līdzekļus un pašvaldības finanšu resursus, tādēļ šādu kopīpašumā esošu objektu sakārtošanas jautājumu risināšana uzskatāma par sarežģītu un ar augstu riska pakāpi. Papildus aktualizējas arī jautājums, kas saistīts arī ar citām pilsētā esošajām ēkām, proti, par graustu sarakstos iekļauto dzīvojamo māju privatizācijas turpināšanu. Lai arī šāda rīcība ir pilnībā atbilstoša normatīvo aktu prasībām un faktiski ir pašvaldības pienākums, ir izskatāms jautājums par veidu, kā tas tiek realizēts."

Pēc Īpašuma departamenta graustu sarakstā esošās informācijas, dažāda veida kopīpašumā atrodas 93 objekti. Pašvaldības un privātpersonu kopīpašumā atrodas divi grausti, fizisko un juridisko personu kopīpašumā 46 objekti, bet valsts un privātpersonu kopīpašumā četri grausti, kā arī 41 dzīvojamā māja, ar privatizētiem dzīvokļiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.