Latvijā pieminēs 25.marta deportācijās cietušos

Pieminot 1949.gada 25.marta deportāciju un komunistiskā genocīda upurus, šodien Latvijas novados daudzviet notiks vairāki upuru piemiņai veltīti pasākumi un koncerti.

Vidzemē

Pie Valmieras dzelzceļa stacijas plkst.10 notiks Komunistiskā terora upuru atceres dienai veltīts piemiņas brīdis, kurā piedalīsies politiski represēto vīru koris "Baltie bērzi" un soliste Solvita Saule, dzeju lasīs Valmieras Viestura vidusskolas Tautas teātra "Sprīdītis" dalībnieki Guna Lūsiņa un Jānis Bērziņš. Uzrunu pasākuma dalībniekiem teiks Valmieras domes priekšsēdētājs Inesis Boķis un Valmieras politiski represēto biedrības pārstāvis.

Pēc atceres brīža Sv.Sīmaņa baznīcā norisināsies dievkalpojums.

Cēsīs plkst.13 sāksies svētbrīdis un ziedu nolikšana pie 1949.gada deportācijās cietušo cēsinieku piemiņas plāksnes Pils laukumā. Vēlāk Cēsu Izstāžu namā notiks grāmatas "Atmiņas nākotnei", politiski represēto stāsti, prezentācija, kas turpināsies ar Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas vidusskolas audzēkņu koncerts.

Tāpat piemiņas pasākumi notiks Limbažu novadā, Kocēnu novadā,Vaidavas pagastā.

Plkst.10 Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīts pasākums sāksies pie Mātes tēla Alūksnē. Madonas novadā kā ik gadu, galvenais piemiņas brīdis norisināsies pie Madonas dzelzceļa stacijas, no kuras aizsākās simtiem traģisku dzīves stāstu. Atceres brīdis pie Šķeltā akmens plkst.11, bet pēc stundas, plkst.12 notiks tikšanās ar Likteņdārza idejas autoru Vili Vītolu Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja izstāžu zālēs Skolas ielā 10a. Vairāki pasākumi notiks arī Gulbenes novadā. Lizuma pagastā, bet 26.martā, piemiņas pasākumi notiks arī Pāles pagastā.

Zemgalē

Piemiņas pasākumi sāksies ar piemiņas brīdi pie stacijas "Tukums II", bet pēc tam galerijā "Durvis" (Brīvības laukums 21), kur no plkst.13.30 līdz plkst.15 būs apskatāma ceļojošā izstāde "Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss".

Izstādē informēs par UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā iekļautajām Sibīrijas vēstulēm uz bērza tāss. Izstādes saturā ir apkopota informācija un vizuālais materiāls par cilvēkiem, kurus represējušas padomju varas iestādes. Laikā no 1941.gada līdz 1956.gadam, atrodoties nometnēs vai nometinājuma vietās Sibīrijā, tie rakstījuši vēstules uz bērza tāss saviem tuviniekiem un draugiem.

Izstādē būs skatāmas Tukuma muzejā jauniegūtās astoņas Voldemāra Mežaka vēstulītes, kuras sūtījis Hermīnei, kas vēlāk kļuva par viņa sievu, Arnolda Driķa apsveikuma kartīte meitai Skaidrītei vārda dienā, Lilijas Binavas-Binaus bērza tāss dzejoļu grāmatiņa un citi priekšmeti, kas piederējuši vēstuļu autoriem vai adresātiem. Ceļojošā izstāde Tukumā būs apskatāma līdz 2.aprīlim (ieeja - bezmaksas).

Vēl Tukuma novadā šajā dienā plkst.11 tiks aizdedzinātas svecītes un nolikti ziedi pie Represēto akmens Džūkstes piemiņas parkā, bet plkst.14 būs piemiņas brīdis kopā ar folkloras kopu "Pūrlāde" piemiņas vietā pie Pūres kultūras nama.

Savukārt Dobelē pie dzelzceļa pārbrauktuves, pie komunistiskā genocīda upuru piemiņas vietas Stacijas ielā, notiks represētiem veltīts atceres pasākums "Es tevi, sāpe, pieminu...", kas sāksies plkst.13.

Pēc tam, plkst.13.30, plānots brauciens uz Kārļa Ulmaņa muzeju un mājām "Pikšas", un plkst.14 būs ziedu nolikšana pie Ulmaņa piemiņas vietas.

Tāpat Dobeles novadā plkst.12.15 būs atceres brīdis Bikstu dzelzceļa stacijā, bet plkst.14 Jaunbērzes kultūras namā notiks piemiņas pasākums Jaunbērzes pagasta represētajiem un to tuviniekiem.

Jelgavas pilsētas un Jelgavas novada iedzīvotāji, kā arī pašvaldību vadība 25.martā plkst.13 pulcēsies komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltītajā piemiņas brīdī "Svētbirzī" Jelgavā, Kalnciema ceļa sākumā.

Bauskā plkst.13 represēto piemiņas vietā, Pilskalna parkā, arī notiks Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīts atceres brīdis, bet plkst.14 Bauskas Kultūras centrā sāksies represēto piemiņas dienai veltīts koncerts "Kā rīta zvaigzne debesīs". Kokneses novadā Kokneses kultūras nama lielajā zālē ar vēsturisku apskatu "1949.gada deportācija Latvijā: no sagatavošanās līdz reabilitācijai" uzstāsies Skrīveru Andreja Upīša vidusskolas vēstures skolotājs Edgars Bērziņš. Kokneses Represēto nodaļa novada mācību iestādēs ir izsludinājusi konkursu, pieminot 1949.gada 25.marta traģiskos notikumus. Pasākumā tiks apbalvotie labākie konkursa dalībnieki, bet visiem par prieku koncertu sniegs Kokneses kultūras nama pūtēju orķestris Ziedoņa Puķīša vadībā.

Vēl pasākumi paredzēti arī Aizkraukles, Kandavas. Zantes,Vānes,Iecavas,Vecumnieku

Bārbeles, Auces, Bēnes novados un pagastos.

Kurzemē

Plkst.12 notiks represēto piemiņas pasākums Liepājas muzejā.

Ventspilī notiks divi piemiņas pasākumi. Plkst.15 Tilta dārzā paredzēts piemiņas brīdis komunistiskā genocīda upuru piemiņai un plkst.16 Ventspils Kultūras centrā notiks Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienai veltīts koncerts.

Kuldīgas novadā notiks piemiņas pasākums un dievkalpojums Kuldīgas Svētās Annas baznīcā, bet Talsos plkst.11 notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis pie pieminekļa "Koklētājs".

Latgalē

Viens no vērienīgākajiem pasākumu cikliem "Lai atcerētos…" notiks Daugavpilī.

Atceres pasākumus plkst.9.30 ievadīs dievkalpojums Svētā Pētera baznīcā. Pēc dievkalpojuma plkst.10.30 sāksies represēto, pilsētas nacionālo biedrību pārstāvju gājiens no Svētā Pētera baznīcas līdz piemiņas akmenim "Nevainīgajiem sarkanā terora upuriem", kur plkst.11 notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņai veltīts atceres brīdis.

Plkst.14 kinoteātrī "Renesanse" notiks režisores Dzintras Gekas dokumentālās filmas "Sibīrijas dienasgrāmatas" seanss.

"Sibīrijas dienasgrāmatas" ir dokumentāls vēsturisks stāstījums par 1941.gadā izsūtīto četru tūkstošu bērnu likteņiem. Filma ir unikāla iespēja iepazīties ar Latvijas vēstures traģiskajiem notikumiem caur aculiecinieku redzējumu.

Līdz 31.martam muzejā būs apskatāma arī ekspresizstāde "Traģisko notikumu liecinieki", kurā apkopoti muzeja krājumā no jauna ienākušie materiāli no Daugavpils politiski represēto kluba biedru arhīviem.

Atmiņu mītiņš, kura dalībnieki atcerēsies briesmu nakts notikumus pirms 63 gadiem, godinot tos, kas mierā dus svešā zemē, dodot spēku tiem, kuri vēl tagad ir starp mums, šodien plkst.13 notiks arī Ludzas dzelzceļa stacijā.

Plkst.10 Krustpils evaņģēliski luteriskajā baznīcā notiks dievkalpojums.

Vēstures skarbos brīžus šodien atcerēsies arī Ilūkstē un Eglainē, Līvānos, Preiļos,

Krāslavā un daudzviet citur Latgalē.

Rīgā

Pasākumi sāksies plkst.11 ar piemiņas brīdi pie Šķirotavas stacijas, kuru organizē Latgales priekšpilsētas politiski represēto biedrība. Tajā piedalīsies aptuveni 50 cilvēku - politiski represētie, Rīgas Oskara Kalpaka Tautas daiļamatu pamatskolas skolēni un Rīgas 6.vidusskolas pūtēju orķestris "Auseklītis".

Plkst.11.45 piemiņas brīdis notiks arī pie Latvijas Okupācijas muzeja, lai godinātu visu trīs Baltijas valstu deportācijas upurus.

Vairāki simti cilvēku no Rīgas un Latvijas politiski represēto biedrībām ap plkst.12.35 dosies gājienā pa Kaļķu ielu uz Brīvības pieminekli, lai tur plkst.13 noklausītos Valsts prezidenta Andra Bērziņa uzrunu un piedalītos svinīgā ziedu nolikšanas ceremonijā. Ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa piedalīsies Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V), Saeimas priekšsēdētājas biedre Inga Bite (ZRP), Saeimas sekretārs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK), Saeimas sekretāra biedrs Jānis Vucāns (ZZS) un citi deputāti.

Pēcpusdienā, plkst.14, Okupācijas muzejā tiks demonstrēta dokumentālā filma "1949.gada 25.marta deportācijas. Mājupceļš".

Rīgas kultūras un mākslas centrā "Mazā ģilde" plkst.14 uzstāsies dzejniece un publiciste Anda Līce kopā ar vokālajām grupām "Teria" un "Putnu dārzs" koncertā "Ticība, cerība, mīlestība". Plkst.15 ikviens aicināts uz bezmaksas koncertu "Dievs, Tava zeme deg!" Rīgas Vecajā Svētās Ģertrūdes baznīcā. Koncertā muzicēs Rīgas kamerkoris "Ave Sol" ar solistiem Andri Ludvigu un Armandu Siliņu, ērģeļmūziku atskaņos Aivars Kalējs.

Savukārt profesionālais pūtēju orķestris "Rīga" diriģenta Andra Pogas vadībā kopā ar ērģelnieci Ilzi Reini Rīgas Domā plkst.16 spēlēs koncertā "Kamēr elpoju…". Ieeja šajā koncertā būs ar ielūgumiem, kurus var saņemt Rīgas Doma kasē.

1949.gada 25.martā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem. 1948.gadā komunistiskā partija gatavojās sākt veidot zemnieku kopsaimniecības pēc Krievijas parauga. Latviešu zemnieki nevēlējās labprātīgi atteikties no savas zemes. Izsūtīšana skāra galvenokārt turīgo zemnieku ģimenes, kurām bija labāk iekoptās saimniecības. Turklāt zemnieki bija galvenie nacionālo partizānu atbalstītāji. 25.martā uz Sibīriju deportēja aptuveni 44 000 cilvēku - ģimenes ar bērniem un sirmgalvjiem. Pretestība kolektivizācijai bija lauzta - mēnesi pēc izvešanas jau vairāk nekā 70% zemnieku bija iestājušies kolhozos.

Pēc 1956.gada liela daļa izsūtīto tika atzīti par nevainīgiem un viņiem atļāva atgriezties Latvijā. Izsūtīšanas brīdī konfiscētais īpašums netika atdots un vajadzēja paiet vēl ilgiem gadiem, lai represētie atgūtu godīga cilvēka vārdu. 1949.gada 25.martā deportētie pilnībā tika reabilitēti tikai pēc 1989.gada.

Latvijā

Lai avīzes “Kurzemes Vārds” 1919. gada 3. oktobrī nodrukātais apsveikums jaundibinātajai Latvijas Universitātei atgādina, ka augstskolu Latvijas valsts nodibināja kara laikā: “Lai pulcējas ap to kā droši sargi mūsu jaunekļi stiprām bruņām un asiem šķēpiem varenajās rokās uz cīņu pret tumsības varu, kas kā baigi draudoši ķēmi vēl spiežas ap Gaismas kalnu, kurā lepni pacēlusies mūsu jaunā Burtnieku pils.”

Svarīgākais