Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Saktas ziedu tirgū ieguldītos līdzekļus "Rīgas nami" plāno atgūt 7-10 gadu laikā

Kopš pagājušā gada novembra Rīgas vēsturiskajā centrā darbojas jaunuzceltas Saktas ziedu tirgus paviljons ar 30 ziedu tirdzniecības vietām, kas aizņem kopējā platībā 311,2 kvadrātmetrus.

Atklātā konkursā par būvdarbu veikšanu piedalījās divi pretendenti: SIA "Skonto būve" un RBS SKALS. Konkursā uzvarēja "Skonto būve" ar lētāko piedāvājumu - kopējo tāmi 736 524 Ls. Otra pretendenta piedāvājums bija dārgāks - kopējā tāme 747 604,35 Ls.

Paviljona būvniecībai netika iztērēts neviens santīms no pilsētas budžeta līdzekļiem. SIA "Rīgas nami" šo projektu īstenoja par saviem līdzekļiem.

Saktas ziedu tirgus ir viena no iecienītākajām ziedu iegādes vietām Rīgā, un pieprasījums pēc tirdzniecības vietām paviljonos ir liels. Divās iepriekš notikušajās tirdzniecības vietu nomas tiesību izsolēs uz deviņām brīvajām vietām pretendēja līdz pat 35 pretendentiem. Nosolītās nomas maksas svārstās no 380 Ls ( bez PVN) līdz 680 Ls ( bez PVN). Līdz ar to ieguldītās investīcijas SIA "Rīgas nami" plāno atgūt tuvāko 7-10 gadu laikā.

Saktas ziedu tirgus būvniecības izmaksas būtiski ietekmēja tas, ka tirgus atrodas parka teritorijā un Rīgas vēsturiskā centra robežās. Tas noteica dažādus ierobežojumus, nosacījumus un prasības no Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas (VKPAI), tādējādi sadārdzinot projektu par aptuveni 30%.

Ņemot vērā pastiprināto interesi par šo projektu, tai skaitā no Korupcijas un apkarošanas biroja puses, SIA "Rīgas nami" ir gatavi sniegt attiecīgajām institūcijām visu nepieciešamo informāciju par Saktas puķu tirgus projektu.

Saskaņā ar VKPAI noteikumiem, Saktas ziedu tirgus bija jāveido maksimāli caurredzamas, lai neaizsegtu skatu uz nozīmīgo kultūras vērtību - Vērmanes parku un tur augošajiem dižkokiem. Lai nodrošinātu ēkas atbilstību Latvijas Būvnormatīviem un ziedu tirgotāju prasībām, ir izbūvētas augstas intensitātes klimata uzturēšanas sistēmas katrā tirdzniecības vietā atsevišķi. Tās izmaksas ir 48 407,68 Ls bez PVN.

Vizuālās kvalitātes nodrošināšanai tika lietotas augstas kvalitātes stikla paketes un nerūsējošā tērauda alumīnija fasāžu stiprinājumi, kas izmaksāja 178 464,05 Ls bez PVN.

VKPAI īpašie noteikumi paredzēja, ka ēkas sienām jābūt caurspīdīgām, līdz ar to nebija iespējams izbūvēt tualetes un palīgtelpas. Tāpēc SIA "Rīgas nami" piedāvāja Saktas ziedu tirgus tirgotāju vajadzībām izbūvēt sanitāro mezglu ar tualetes telpām Elizabetes ielā 61, taču priekšlikumu tirgotāji noraidīja.

Vēl viena nopietna un dārga VKPAI prasība bija lietot patinēta vara skārdu jumtu segumam, kas ir ekskluzīvs un dārgs materiāls. Līdz ar to jumta seguma izmaksas veidoja 120 600,91 Ls bez PVN.

VKPAI prasība bija arī ūdensvada un kanalizācijas sistēmas ārējo tīklu izbūvei (apmēram 100 m) izmantot beztranšejas iestrādes metodi, lai nesabojātu parka zonu. Šie būvdarbi izmaksāja 33 215, 53 Ls bez PVN.

Saskaņā ar dažādu institūciju prasībām, projektēšanas procesā bija jāpiemeklē īpašs, koku sakņu sistēmu saudzējošs paviljonu pamata risinājums - mikropāļi un monolīta grīdas plātnes. Šie materiāli un ar tiem saistītie darbi izmaksāja 47 741,79 Ls bez PVN.

Projekta ietvaros tika realizēti arī darbi, kas nav tieši attiecināmi uz paviljonu būvniecības izmaksām: trotuāra, ielas frontes un pieguļošās parka zonas gājēju ceļu rekonstrukcija, stādījumu papildināšana un trūkstošo koku stādu aizvietošana, trūkstošo kaltā metāla žogu posmu izgatavošana, parka izgaismošana. Šo darbu izmaksas bija 50 887,00 Ls bez PVN.

2007.gadā aģentūra "Rīgas dārzi un parki" organizēja arhitektu skiču projektu konkursu par Saktas puķu tirgus labāko risinājumu. Konkursam bija divas kārtas un 2007.gada beigās par uzvarētāju arhitektu skiču projektā tika pasludināts arhitektu birojs "Linia".