Eksperti: Dzīvokļu tirgus Rīgā visvairāk atdzīvojies Vecrīgā un Rīgas klusajā centrā

2011.gadā visvairāk ievērojamu darījumu ar dzīvokļiem notikuši Rīgas klusajā centrā un Vecrīgā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja nekustamo īpašumu konsultanta "Newsec Latvia" izpilddirektore Olga Kozina.

2011.gadā Rīgā notikuši 6200 darījumi ar dzīvokļiem, kas joprojām ir aptuveni trīs reizes mazāk nekā 2006./2007.gadā. Taču 2011.gadā būtiski pieauga aktivitāte Rīgas klusajā centrā - pārdoto dzīvokļu skaits ir pieaudzis piecas reizes, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, un pārsniedz 200 darījumus.

Vecrīgā 2011.gadā notikuši 66 darījumi, kas ir astoņas reizes vairāk nekā 2010.gadā. Šai aktivitātei ir loģisks izskaidrojums - ārvalstu pilsoņu vēlme iegūt uzturēšanās atļaujas Latvijā pret ieguldījumiem nekustamajā īpašumā, norāda Kozina.

Izsniegto uzturēšanās atļauju skaits 2011.gada ceturtajā ceturksnī burtiski trīskāršojās. Lielākā daļa - 70% - uzturēšanās atļauju tika izsniegtas Krievijas pilsoņiem. Aktīvi bija arī Ukrainas, Kazahstānas un Ķīnas pilsoņi, informēja Kozina.

Pēc ekonomiskās krīzes 2010.gadā Rīgā uzbūvēti 1918 jauni dzīvokļi, galvenokārt pašvaldību sociālajās dzīvojamās ēkās. Privātajā sektorā ekspluatācijā nodoto dzīvokļu skaits bijis salīdzinoši neliels - apmēram 15%, un tas pateicoties tādu tirgus spēlētāju kā "YIT Celtniecība", "Merks" un "Larix Properties" realizētajiem projektiem, informēja Kozina.

Vidējā dzīvokļu cena jaunajās mājās Rīgas klusajā centrā bija ap 2500 eiro (1750 lati) par kvadrātmetru. Cena par dzīvokļiem jaunbūvētajās mājās Vecrīgā svārstījās ap 2100 eiro (1470 lati) par kvadrātmetru. Mēneša īres maksa jaunuzceltajos projektos bija 11 līdz 13 eiro (7,7 līdz 9,1 lats) par kvadrātmetru.

"Pozitīvi, ka joprojām salīdzinoši zemās cenas stiprina investoru interesi dzīvojamo telpu sektorā un viņu pārliecību par šī segmenta ilgtspējīgu attīstību. Tas ir rezultējies dažos liela mēroga darījumos ar pabeigtiem dzīvokļu projektiem vai dzīvojamo telpu projektiem būvniecības noslēguma stadijā. Finansiālas nestabilitātes apstākļos Eiropas Savienībā daudzi ieguldījumus nekustamajos īpašumos uzskata par daudz drošākiem nekā banku depozītos, akcijās vai citos finanšu instrumentos. Dzīvojamās platības pilsētas centrā pie saprātīga iegādes cenas līmeņa vienmēr būs viena no drošām investīcijām," skaidroja Kozina.

2011.gadā dubultojies arī izsniegto būvatļauju skaits salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, norāda Kozina.

Tas liecina par projektu attīstītāju optimistisko noskaņojumu un sagatavošanos brīdim, kad nekustamā īpašuma tirgus sāks atgūties straujāk.

"Newsec" ir pilna servisa nekustamo īpašumu konsultāciju uzņēmums Ziemeļeiropā, kas piedāvā dažādas nekustamo īpašumu konsultācijas, novērtēšanu un transakciju darījumus īpašniekiem, investoriem un īrniekiem. Uzņēmums dibināts 1994.gadā Zviedrijā. Patlaban grupa veic savas operācijas sešās valstīs, tajā nodarbināti vairāk nekā 500 darbinieku.

Ik gadu "Newsec" vērtēto nekustamo īpašumu vērtība sasniedz vairāk nekā 65 miljardus eiro (45,5 miljardus latu), un uzņēmums pārvalda vairāk nekā 1000 īpašumu.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais