Prezidentam nolūkots Melngalvju nams

© F64 Photo Agency

Rīgas pils restaurāciju vajadzētu uzsākt šā gada maijā, bet līdz tam laikam Valsts prezidentam un viņa kancelejai jāpārceļas uz citām telpām. Izskanējuši vairāki piedāvājumi, kur iekārtot turpmāko Andra Bērziņa darba vietu, tomēr allaž atrasta kāda nepilnība vai neatbilstība Valsts prezidenta vajadzībām.

Pašlaik Valsts prezidenta kanceleja (VPK) sadarbībā ar pašvaldības SIA Rīgas nami (RN) ir konceptuāli izvērtējusi iespēju Rīgas pils remonta laikā kā Valsts prezidenta pagaidu rezidenci Rīgā nomāt Melngalvju namu. Tas atrodas RN pārvaldījumā. Kamēr nav veikti detalizēti aprēķini un noskaidrota nepieciešamā platība, konkrēta atbilde sniegta netiek. Pašlaik VPK izmanto 3000 kvadrātmetru plašas darba telpas. VPK vien pavēstījusi, ka ir izvērtēta teorētiska iespēja strādāt Melngalvju namā.

Vienlaikus VPK informē, ka Melngalvju nams netikšot slēgts sabiedrībai, tikai ekskursijas gan vajadzēšot saskaņot iepriekš. Ja VPK pārcelsies uz šo reprezentablo namu Vecrīgā, visi tajā rīkotie publiskie pasākumi tomēr būs atkarīgi no Valsts prezidenta darba kārtības.

RN Neatkarīgajai sacīja, ka šā uzņēmuma struktūrvienībām, kas iekārtojušās Melngalvju namā, visticamāk nāksies pārcelties uz citām telpām, bet vismaz pašlaik netiek izskatīta iespēja citviet pārvietot Rīgas tūrisma informācijas centru. Ļoti iespējams, ka VPK vajadzībām vajadzēs atbrīvot arī Melngalvju nama kompleksā ietilpstošās blakus ēkas. Kā un kad tiks risinātas sarunas ar to nomniekiem, pagaidām nav skaidrs.

Tā kā abas puses ir izteikušās, ka pašlaik izvērtē teorētiskās iespējas VPK darba telpām, par goda sardzes vietu pie Melngalvju nama netiek spriests. VPK Neatkarīgā saņēma atbildi, ka risinājumus vienmēr var atrast un arī pie Rīgas pils goda sardze nav bijusi nepārtraukti.

Valsts akciju sabiedrība Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) ne reizi vien norādīja, tās rīcībā nav brīvu reprezentablu ēku vai telpu, ko īsā laikā un bez ievērojamiem kapitālieguldījumiem varētu pielāgot Valsts prezidenta vajadzībām. VNĪ iepriekš izskatīja iespēju VPK izmitināt ASV vēstniecības bijušajās telpās Raiņa bulvārī 7, tomēr tika konstatēts, ka platība nav pietiekama un arī remontā ieguldāmā nauda būtu samērā liela.

Melngalvju namā toties nav nepieciešami būtiski kapitālieguldījumi un laiks, lai veiktu priekšdarbus telpu pielāgošanai. Nomājot telpas Melngalvju namā, VPK papildus nebūtu jāmaksā par reprezentācijas telpu nomu valsts vizīšu svinīgajiem pasākumiem, kas ievērojami ekonomētu budžeta līdzekļus, uz plusiem norāda VPK.

Savu ēku piedāvāja arī Rīgas Latviešu biedrība, taču arī tā netika atzīta par piemērotu.

VPK pārcelšanās uz Melngalvju namu būs atkarīga no RN un VNĪ vienošanās par patlaban aizņemto telpu atbrīvošanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.

Svarīgākais