Sāk Rīgas sabiedriskā transporta maršruta shēmas drukāšanu

Šonedēļ sākta Rīgas sabiedriskā transporta maršruta shēmas drukāšana, kuru izstrādājis rīdzinieks Vitālijs Bariševs. Shēma interneta sociālajos tīklos jau guvusi labas atsauksmes - vairums rīdzinieku norāda, ka "sen bija laiks" ko līdzīgu izveidot.

Bariševs aģentūrai LETA pastāstīja, ka šonedēļ uzsākta pirmās tirāžas drukāšana un jau nākamās nedēļas beigās aptuveni 1000 pirmie eksemplāri tiks piedāvāti rīdziniekiem un Rīgas viesiem.

Maršruta shēmas autoram izdevies vienoties par shēmas izplatīšanu rīdziniekiem un Rīgas viesiem Rīgas Tūrisma attīstības biroja Tūrisma informācijas centrā Rātslaukumā. Shēmas izplatīšana piedāvāta arī veikalu ķēdēm "PlusPunkts" un "Narvesen", tomēr no šiem uzņēmumiem Bariševs atbildi vēl nav saņēmis.

Bariševs maršruta shēmu izveidojis pēc savas iniciatīvas, iedvesmojoties no citu valstu pilsētās radītajām transporta kartēm, lai vienuviet pārskatāmi attēlotu visus 81 Rīgas sabiedriskā transporta maršrutu virzienus un pieturas, tādējādi radot shēmu, kas ļaus vieglāk orientēties maršrutu tīklā.

Bariševs piedāvājis shēmu iegādāties gan pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", gan arī izdevniecībām, taču atsaucību nav guvis, tāpēc ķēries pie lietas pats. Plašāku informāciju par shēmu un tās pieejamību autors sadarbībā ar Tūrisma informācijas centru sola sniegt 13.martā.

Pagaidām shēmas būs pieejamas tikai vienā tirdzniecības vietā Rātslaukumā, un par to cenu vēl esot pāragri spriest. Ja pēc pirmajiem 1000 eksemplāriem būs pietiekams pieprasījums, Bariševs sola drukāt vēl.

Jau ziņots, ka Bariševa aktivitātes aktualizējušas jautājumu par šādas shēmas nepieciešamību Rīgas pilsētā. "Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis iepriekš aģentūrai LETA sacīja, ka arī uzņēmums ir sācis darbu pie savas mājaslapas dizaina uzlabošanas, kurā pāris mēnešu laikā bezmaksas lejupielādēšanai būs pieejama arī uzņēmuma izstrādāta sabiedriskā transporta maršrutu shēma, ko katrs lietotājs pēc savām vajadzībām varēs izdrukāt.

"Bariševs ir ieguldījis ļoti lielu darbu, un viņa izpildījums ir ļoti labs, bet mums ir savi risinājumi, kā to veikt. Mēs tikai vēl neesam tikuši tik tālu," skaidroja Zaķis.

"Rīgas satiksmes" radītās kartes, visticamāk, būtu pieejamas tikai elektroniski, un tiem, kas vēlēsies shēmu taustāmā formātā, tās būs jāizdrukā pašiem. Zaķis skaidroja, ka shēmu drukāšana lielā tirāžā nozīmētu augstas izmaksas, turklāt laiku pa laikam maršrutos tiek veiktas izmaiņas un tad shēmas būtu jādrukā no jauna.

"Rīgas satiksme" apkalpo 81 maršrutu, no kuriem 53 ir autobusu maršruti, 19 - trolejbusu un deviņi tramvaju maršruti, Rīgā ir 1870 sabiedriskā transporta pieturvietas. "Ir ļoti sarežģīti to visu iekļaut vienā shēmā," piebilda Zaķis.

Svarīgākais