Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Atgādina par ēku jumtu un ietvju tīrīšanas nepieciešamību

Sakarā ar mainīgiem laika apstākļiem un nokrišņiem, kā rezultātā pastiprināti veidojas apledojums uz ietvēm un ēku jumtiem, Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs vērš namu īpašnieku un apsaimniekotāju uzmanību uz pienācīgu savu īpašumu un tiem piegulošo teritoriju sakopšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

"Diemžēl, daudzu īpašnieku attieksme ir ļoti vieglprātīga un nekorekta attiecībā pret līdzcilvēku iespējamo apdraudējumu un viņu mantas drošību, jumti un ietves netiek tīrītas pat nedēļām ilgi," secinājis pilsētas izpilddirektors.

J. Radzevičs atgādina, ka gadījumā, ja gājējiem rodas zaudējumi netīrītu ietvju vai māju jumtu dēļ, tie var vērsties pret apsaimniekotājiem civiltiesiskā ceļā. Par negadījumiem netīrītu ietvju dēļ nekavējoties jāziņo konkrētai pilsētas rajona izpilddirekcijas administratīvajai inspekcijai vai pašvaldības policijai. Šo institūciju sastādīti protokoli var kalpot par pamatu iespējamai kompensācijas piedziņai tiesiskā ceļā.

Nedēļas laikā Rīgas Pašvaldības policija un izpilddirekciju administratīvās inspekcijas kopā sastādījušas gandrīz 200 apskates protokolus, no kuriem lielākā daļa ir par nenotīrītām gājēju ietvēm. Administratīvā pārkāpumu lietvedība uzsākta 41 gadījumā. Kopš janvāra vidus pilsētā konstatēti apmēram 1500 šāda veida pārkāpumi.

Pārdaugavas administratīvās inspekcijas vadītājs Bruno Vrubļevskis stāsta, ka šogad nākoties sastapties ar sevišķu ēku īpašnieku ignoranci: "Biežāk nekā citus gadus īpašnieki vienkārši atsakās pildīt savus pienākumus, nelīdz arī atgādināšana par naudas sodiem. Turklāt atteikumi nereti tiek izteikti rupjā un aizskarošā veidā."

Pilsētas teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi paredz administratīvos sodus par savlaicīgu ēkas jumtu neattīrīšanu no sniega un apledojuma, kā arī par netīrītām, nekaisītām ietvēm. Maksimālais sods fiziskām personām var sasniegt 250 latus, bet juridiskām personām - 1000 latus.