Rīgas ostā varēs apskatīt Francijas Jūras spēku kuģi

Šodien no plkst.14 līdz 17 Rīgas ostā iedzīvotāji varēs apskatīt Francijas Jūras spēku kuģi "Commandant Blaison".

Kuģis Rīgā ieradās vakar. Šī kuģa vizīte ir saistīta ar jūras kapteiņa Brisona, kurš vadīja sabiedroto floti Rīgas atbrīvošanas cīņās 1919.gada oktobrī un novembrī, pieminēšanu. Rīgas ostā kuģis uzturēsies līdz pat 4.novembrim.

Piemiņas ceremonija, kurā piedalīsies Francijas vēstnieks Latvijā un Latvijas un Francijas jūras spēku delegācijas, norisināsies otrdien, 3.novembrī, plkst.11.30 pie jūras kapteinim Brisonam veltītās piemiņas plāksnes, kas izvietota 11.novembra krastmalā pie Prezidenta pils, aģentūru LETA informēja Francijas vēstniecības Latvijā Preses dienestā.

Kuģis "Commandant Blaison" ir paredzēts pretzemūdeņu operācijām piekrastes zonā, turklāt, pateicoties tā plašajam profilam, tas var veikt arī piekrastes apkārtnes aizsardzības funkciju, kā arī novērošanu un eskortēšanu atklātos ūdeņos. "Commandant Blaison" ir Francijas Nacionālo virsūdens spēku kuģis, un minētā flote ir bāzēta Francijas pilsētā Brestā. 80 metru garais kuģis spēj pārvadāt 1300 tonnu smagas kravas un ekspluatācijā tas tika nodots 1982.gada 28.aprīlī.

Vēstniecība atgādina, ka gadu pēc Latvijas neatkarības pasludināšanas valsts atsevišķās daļās joprojām turpinājās karadarbība. 1919.gada jūlijā toreizējā Latvijas prezidenta Kārļa Ulmaņa veidotā valdība varēja atgriezties Rīgā, izmantojot sabiedroto aizsardzību, kuras vadībā bija arī franču virsnieks.

Rudenī pilsētu no jauna apdraudēja Bermonta-Avalova karaspēks, kura sastāvā bija vācu "Freikorps" un krievu "balto" karaspēka vienības. Sabiedrotie nosūtīja franču un britu karakuģu eskadru Lielbritānijas admirāļa Kovana vadībā, savukārt Francijas kuģus komandēja jūras kapteinis Brisons.

Oktobra vidū, uzbrūkot no Daugavas kreisā krasta, Rīgu bombardēja Bermonta armija. Pēc pilnvaru saņemšanas no admirāļa Kovena kapteinis Brisons pavēlēja vairākiem kuģiem pie Vecāķiem doties pa Daugavu, lai iznīcinātu uzbrucēju artilērijas pozīcijas. Apšaudē krita deviņi britu jūrnieki.

Pateicoties jūras artilērijas atbalstam, Latvijas karavīri varēja doties veiksmīgā pretuzbrukumā un piespiest Bermontu atkāpties līdz Jelgavai. Tādējādi Rīga tika glābta un Bermonta armija vairs nespēja apdraudēt Latvijas neatkarību. Pāris nedēļas vēlāk tā pilnībā pameta Latvijas teritoriju.

Francija vēlas apliecināt cieņu jūras kapteinim Brisonam par viņa ieguldījumu.

Svarīgākais