Okupācijas muzeja pārbūve palēnām īstenojas

Drīzumā tiks sākta tehniskā projekta izstrāde, lai muzeju varētu rekonstruēt. Jau 2014. gadā tam vajadzētu sākt darbību jaunās, paplašinātās un energoefektīvās telpās.

Tikko sāksies jaunās ēkas celtniecība, solījuši sarosīties arī ziedotāji, kas ir gatavi atvēlēt kopumā 200 000 latu.

Valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina informē, ka, palielinot pašreizējās muzeja ēkas apjomu ar Nākotnes nama piebūvi, tiek plānota arī siltināšana.

Pašlaik ir izsludināts iepirkums tehniskā projekta izstrādei un autoruzraudzībai. Tehniskā projekta iespējamo izstrādātāju piedāvājumu atvēršanas sanāksme notiks 2. aprīlī. Pašreizējā muzeja ēka ir kritiskā stāvoklī, un tehniskā projekta izstrādātājiem būs jāņem vērā remontdarbu rezultātā sasniedzamie plānotie siltumenerģijas patēriņa rādītāji.

Pirms vairākiem gadiem muzeja rekonstrukcijas koncepciju izstrādāja arhitekts Gunārs Birkerts, piedāvājot atdzīvināt tumšo muzeja ēkas siluetu ar gaišu piebūvi un stiklotu sienu, kas simbolizētu tumšās pagātnes pāreju uz gaišāku nākotni. VNĪ norāda, ka projektētāji par pamatu ņems jau 2008. gadā izstrādāto un atkārtoti 2011. gadā saskaņoto skiču projektu. Ar G. Birkertu saskaņos arī tehnisko projektu. Tajā ir prasība piedāvāt mūsdienīgus materiālus, lai varētu lietot progresīvas un racionālas būvniecības metodes, kas samazinātu būvdarbu laiku, izmaksas, ekspluatācijas izdevumus, kā arī paaugstinātu ēku kalpošanas laiku.

Tehniskā projekta izstrādi finansē valsts, arī Nākotnes nama būvniecība notiks par valsts finansējumu. Tomēr muzejs būs jāiekārto, tāpēc tiek vākti arī ziedojumi. Līdzekļu vākšana aizsākās 2005. gadā, mērķis ir iegūt 1,5 miljonus latu. Latvijas Okupācijas muzeja biedrības valdes priekšsēdis Valters Nollendorfs Neatkarīgajai stāsta, ka ziedotāji solījuši atvēlēt kopumā 200 000 latu, līdzko sāksies celtniecība. «Plānojam triju līdz četru gadu laikā savu mērķi īstenot. 2014. gadā muzeju vajadzētu jau atjaunot,» viņš precizē. Patlaban tiek spriests arī par pagaidu telpām, uz kurām pārvietot ekspozīciju, kamēr notiek rekonstrukcija. V. Nollendorfs pieļauj, ka pārcelšanās varētu notikt vēlā rudenī, jo ziemā nebūtu prātīgi pārvadāt ekspozīciju.

Saskaņā ar pērnā gada Ministru kabineta rīkojumu VNĪ līdz 2013. gada 31. decembrim ir uzdots nodrošināt muzeja ēkas rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādi un būvdarbus.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēdē otrdien, 1.oktobrī, deputāti spriedīs par sociālo tīklu vietņu ietekmi uz valsts ekonomiku, liecina apakškomisijas darba kārtība.

Svarīgākais