Janvāra rēķini par apkuri rīdziniekiem būs lielāki

Janvārī rīdziniekiem par siltumu būs jāmaksā vidēji par 19% vairāk nekā par pērnā gada janvāri, liecina AS "RĪGAS SILTUMS" izrakstīto rēķinu par patērēto siltumenerģiju 2012.g. un 2011.g. janvāra analīze.

Rēķinu pieaugumu ietekmēja dabasgāzes tirdzniecības cenas kāpums par 20%, kā rezultātā pieauga siltumenerģijas cena par 13%, salīdzinot ar pērnā gada decembri un āra gaisa temperatūras pazemināšanās par 4,9 grādiem. Rīgā janvārī vidējā āra gaisa temperatūra bija - 2,3 0C (mīnus divi, komats, trīs grādi), savukārt decembrī tā bija + 2,6 0C (plus divi, komats, seši grādi).

Pērnā gada decembrī siltuma cena bija 37,41 Ls/MWh (bez PVN) pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 175 Ls/tūkst.nm3, bet 2012.gada janvārī – 42,16 Ls/MWh (bez PVN) pie dabasgāzes tirdzniecības cenas 210 Ls/tūkst.nm3. Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas 2008.gada 10.septembra lēmumam Nr.287 AS „RĪGAS SILTUMS” siltumenerģijas cena var gan samazināties, gan palielināties, mainoties dabasgāzes tirdzniecības cenai.

Iedzīvotājiem rēķini var atšķirties dēļ dažādā siltumenerģijas patēriņa katrā ēkā. Siltuma patēriņu ietekmē katras mājas norobežojošo konstrukciju siltumtehniskie rādītāji – mājas, jumta, bēniņu, pagrabtelpu siltinājums, logu un durvju stāvoklis, kā arī pēc apsaimniekotāju ieregulētā režīma modernajos individuālajos siltummezglos.

Apkures izmaksas ir zemākas līdz pat 50% mājās, kurās veikti energotaupīšanas pasākumi. Lai mājoklī nodrošinātu komfortablu temperatūru un reizē arī efektīvi izmantotu siltumenerģiju, AS „RĪGAS SILTUMS” aicina māju īpašniekus un apsaimniekotājus plašāk izmantot modernizēto individuālo siltummezglu iespējas, kas ir izbūvēti teju 100% namos. Apkures temperatūras samazināšana individuālajos siltummezglos par 1 grādu ļauj ietaupīt ap 5% no apkures izmaksām.

Ņemot vērā aukstos laika apstākļus un lielo salu, lielākā daļa Rīgas namu ir ar caursalušām sienām, kā rezultātā, lai sasildītu savu mājokli tiek patērēts vairāk siltumenerģijas.

Lai maksimāli saglabātu siltumu savā mājoklī, taupītu siltumenerģiju un tādējādi samazinātu apkures rēķinus, aicinām iedzīvotājus veikt šādus pasākumus:

noblīvēt bēniņu lūkas, iestiklot bēniņu logus;

iestiklot pagrabu logus;

nodrošināt kāpņutelpas ar dubultajām durvīm un mehāniskajiem durvju aizvērējiem;

nomainīt nekvalitatīvus un bojātus logus pret jauniem. Ja nav iespējas to paveikt, noblīvēt logu un balkonu spraugas, ievietojot siltinošu blīvējumu;

atbrīvot radiatorus no aizkariem, mēbelēm vai citiem priekšmetiem, kas traucē radiatoru optimālu siltumatdevi;

novietot aiz radiatoriem siltumu atstarojošu materiālu;

telpas vēdināt īsu brīdi un intensīvi, nevis ilgstoši. Apkures sezonā noteikti nepieciešama telpu vēdināšana, lai ielaistu svaigu gaisu un neradītu kondensāta veidošanos;

ziemā uz nakti aizvērt žalūzijas. Dubulti stiklots logs ar aizvērtām žalūzijām siltumtehniski ir līdzvērtīgs trīskārtīgi stiklotam logam;

virtuvē, vannas istabā un tualetē ierīkot regulējamas ventilācijas lūciņas un regulēt tās pēc nepieciešamības.

Jāatzīmē, ka mājas saimnieki ir tieši dzīvokļu īpašnieki, kam būtu jādomā un jārūpējas par visu māju kopumā, saglabājot un taupot siltumu savā namā.

Latvijā

Latvijas Mūzikas producentu apvienības (LaMPA) valdes loceklei Elitai Mīlgrāvei nav skaidrs, kāpēc valsts iestādes pievienojušās jaunajai popmūzikas balvai "Gamma", kuras nolikums vēl neeksistē.

Svarīgākais