Rīgas policisti izglābj 20 poļu strādniekus no nosalšanas

Šonakt Rīgas policisti no salūzuša autobusa siltumā nogādāja 20 strādniekus no Polijas, kas caur Latviju devās no Igaunijas uz savu dzimteni. Par spīti komunikācijas traucējumiem glābšanas operācija ilga tikai pusstundu.

Šonakt ap pulksten trijiem Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes dežūrdaļas darbinieki saņēma zvanu, kurā kāds vīrietis poļu valodā lūdza pēc palīdzības. Zvanītājs runāja vienīgi poļu valodā un precīzu savu atrašanās vietu nevarēja nosaukt. Lai gan izsaukuma pieņēmēji poļu valodu nepārzināja, viņiem izdevās noskaidrot, ka cittautiešiem uz kādas šosejas ir salūzis autobuss un ka zemās gaisa temperatūras dēļ viņiem ātri nepieciešama palīdzība, jo autobuss pēc salūšanas vairs nav apkurināms.

Sarunas gaitā policistiem izdevās noskaidrot, ka Polijas pilsoņi ar autobusu devušies uz dzimteni no Igaunijas. Apkopojot visu informāciju, ko nelaimē cietušie varēja sniegt, policisti izskaitļoja, ka viņi varētu atrasties Salaspils novada teritorijā uz šosejas Rīga - Daugavpils un jau pēc neilga laika Salaspils iecirkņa darbinieki atrada nelaimē nokļuvušos.

Kopā autobusā bija 20 strādnieki un viens šoferis, kurus bija jānogādā siltumā. Likuma sargi kopā ar mediķiem noskaidroja, ka poļu veselības stāvoklis ir apmierinošs un ka nevienam no viņiem nav nepieciešama hospitalizācija. Brīdi vēlāk policisti strādniekus nogādāja tuvākajā viesnīcā, kur viņi pārlaida nakti.

Latvijā

Rēzeknē notiekošajā Latgales rajona tiesas prāvā, kurā par nelikumīgas robežas šķērsošanas organizēšanu apsūdzēta biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” aktīviste Ieva Raubiško, prokurore apsūdzētajai lūgusi piespriest viena gada un sešu mēnešu cietumsodu.

Svarīgākais