Lūgs paātrināt suņu "čipēšanu", vērtē dzīvnieku "sos" bezmaksas tālruņa ieviešanu

Rīgas dome gatavo vēstuli valdībai ar lūgumu samazināt termiņu, līdz kuram jāveic visu suņu obligāto reģistrāciju un elektronisko uzskaiti jeb "čipēšanu". Patlaban spēkā esošā kārtība nosaka, ka visi suņi ar mikroshēmām jeb "čipiem" ir apzīmējami līdz 2016.gada 1.jūlijam. Rīgas dome aicinās samazināt šo termiņu līdz 2013.gada 1.janvārim.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejai 26.janvārī, apspriežot jautājumu par dzīvniekiem pilsētā, tika norādīts, ka vislabākie rezultāti būtu, ja dzīvnieku "čipēšana" zināmu termiņu notiktu bez maksas, izmantojot Eiropas Savienības fondu līdzfinansējumu. Biedrības "Dzīvnieku pansija Ulubele" dibinātāja Ilze Džonsone uzsvēra, ka tādā gadījumā viena suņa reģistrācijas izmaksas būtu līdz astoņiem latiem, bet patlaban tās var sasniegt Ls 25, jo visi izdevumi ir jāsedz suņu saimniekiem. Pēc aptuvenām aplēsēm Rīgā ir ap 60 000 suņu.

Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko ir uzdevis Mājokļu un vides departamentam arī izvērtēt, kādas ir iespējas atjaunot vienoto bezmaksas tālruni 8000505 jeb dzīvnieku "sos", lai iedzīvotāji varētu sniegt informāciju par klaiņojošiem un arī negadījumos iekļuvušiem dzīvniekiem. Saskaņā ar uzņēmuma "Lattelecom" sniegto informāciju, šāda numura ieviešanas vienreizējā maksa ir aptuveni Ls 700, bet pašvaldībai katru mēnesi vajadzētu apmaksāt sarunas, kuru tarifs ir atkarīgs no tā, vai tiek izmantoti fiksētie vai mobilie tālruņi. Tiek vērtēta arī iespēja ieviest šo zvanu ierakstu sistēmu.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais