Iesvētot Daugavas ūdeni, atjauno senu tradīciju

© F64 Photo Agency

Iesvētot ūdeni Daugavā, Latvijas Pareizticīgā baznīca vēlējās atjaunot gadsimtiem senu tradīciju arī Rīgā. Ceturtdien pirmo reizi pēc daudziem gadu desmitiem cilvēku pulcējās pretim Lielā Kristapa statujai uz Lielo ūdens iesvētīšanas ceremoniju, kas notiek Kunga Kristīšanas svētkos – vienos no gada lielākajiem svētkiem Pareizticīgajā baznīcā.

Latvijas Pareizticīgās baznīcas preses sekretāre Oksana Dementjeva informē, pēdējos gados šādi krusta gājieni uz tuvāko ūdenstilpi un ūdens iesvētīšana 19. janvārī notikuši Madonā, Jēkabpilī, Ludzā, Līvānos un citviet Latvijā.

Tradīcija iesvētīt ūdeni un pēc tam gremdēties tajā radusies kristietības pirmsākumos, kad to ar iegremdēšanos Jordānas ūdeņos savas kristīšanas laikā aizsācis Jēzus Kristus. Padomju laikā ūdens iesvētīšanu zem atklātām debesīm nepieļāva, tāpēc ticīgajiem nebija iespēja doties arī krusta gājienos. Tagad Lielā ūdens iesvētīšana notiek gan pareizticīgo dievnamos, gan ūdenstilpēs zem atklātām debesīm. Ticīgie uzskata, ka šādā veidā iesvētītam ūdenim piemīt īpašas spējas un tas ir vienlīdz iedarbīgs visa gada garumā. Vakar Neatkarīgā novēroja, ka no Rīgas Sv. Aleksandra Ņevska pareizticīgo baznīcas Brīvības ielā lielākoties kundzes gados nesa pudeles ar svētīto ūdeni.

Arī ezotēriķi uzskata, ka naktī no 18. uz 19. janvāri ūdens iegūst svētumu, tāpēc īsi pēc pusnakts ieteicams mazgāties zem tekoša ūdens, bet traukos var savākt pat no krāna ņemtu ūdeni un glabāt un izmantot visu gadu. Pietiekot piepilināt dažus pilienus svētītā ūdens parastam ūdenim, lai tas iegūtu brīnumspējas dziedināt gan miesu, gan garu.

O. Dementjeva vēsta, ka ūdens iesvētīšanas tradīcija līdz Otrajam pasaules karam bija izplatīta arī Latvijā. Ir saglabājušās vēsturiskas liecības un fotoattēli, kā pareizticīgie Latvijas Pareizticīgās baznīcas arhibīskapa Jāņa (Pommera) vadībā no Kristus Piedzimšanas katedrāles Esplanādē devušies krusta gājienā uz aizsalušo Daugavu, kur notika Lielā ūdens iesvētīšana. Senā tradīcija prasa, lai pēc ūdens iesvētīšanas tajā iegremdētos. Iedzīvotāji reizi gadā pēc dievkalpojuma krusta gājienā devās uz tuvāko ūdenstilpi, cirta tajā āliņģi krusta veidā, kur arī iesvētīja ūdeni.

Latvijā

Augstākā tiesa (AT) atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību par Rīgas apgabaltiesas spriedumu, ar kuru bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram par apzināti nepatiesa ziņojuma sniegšanu piespriesti sabiedriskie darbi 150 stundu apmērā, kā arī jāatmaksā pieteiktā kaitējuma kompensāciju 5000 eiro apmērā, līdz ar ko spriedums ir stājies spēkā, aģentūru LETA informēja AT.