"Rīgas siltums" šogad rēķinus mazturīgajiem neapmaksās

Akciju sabiedrības Rīgas siltums solījums par siltumenerģijas kompensāciju maznodrošinātajiem un trūcīgajiem rīdziniekiem joprojām ir spēkā, taču reāla rēķinu apmaksa, visticamāk, sāksies tikai nākamgad.

"Vispirms bija jāgaida, kad beigsies finanšu gads. Tikai pēc tam akcionāri sapulcē var pieņemt lēmumu par dividenžu izmantošanu šādiem nolūkiem. Finanšu gads ir noslēdzies. Akcionāri uz sapulci varētu sanākt nākamā gada sākumā," Neatkarīgajai sacīja Rīgas domes priekšsēdētāja preses sekretāre Anna Kononova. Rīgas dome ir tikai viens no uzņēmuma akcionāriem. Tāpēc tai vēl jāvienojas ar pārējiem – Ekonomikas ministriju, enerģētikas kompāniju Dalkia City Heat un valsts enerģētikas kompāniju Latvenergo. Saskaņā ar likumu akcionāru sapulces lēmums jāiesniedz Finanšu ministrijā, kur to izskata un savu atzinumu sniedz darījumu izvērtēšanas komisija. Tikai pēc tam to paraksta finanšu ministrs un pašvaldība drīkst līdzekļus izmantot konkrētiem nolūkiem. Labākajā gadījumā iedzīvotāji varētu cerēt, ka februārī viņi saņemtu kompensāciju par janvārī patērētās siltumenerģijas (apkures un karstā ūdens) rēķiniem.

Atgādināsim, ka Rīgas siltums plānojis šajā apkures sezonā kompensēt 50 000 megavatstundu siltumenerģijas vairāk nekā 1,5 miljonu latu vērtībā. Tas uzskatāms par ziedojumu, tāpēc saskaņā ar likumu Par valsts un pašvaldības finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu nepieciešama finanšu ministra atļauja. Rīgas domes Labklājības departamenta sabiedrisko attiecību speciāliste Lita Brice Neatkarīgajai iepriekš sacīja, ka ir izstrādāti vairāki varianti, kādā veidā rīdzinieki saņems šo palīdzību. "Pašvaldība lems, kā to izmantot saistībā ar pabalstiem. Nauda tiks ieskaitīta Labklājības departamenta kontā," saka A. Kononova. Skaidra nauda cilvēkiem netiks dota, izskanējis arī viedoklis, ka to nevajadzētu izmantot parādu nomaksai. Bažām ir pamats, jo drīz tiks izrakstīti rēķini par oktobri, kad sākusies apkures sezona. Var droši prognozēt, ka daudzi rīdzinieki tos nespēs samaksāt.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.