Cer, ka speciālās mājiņas samazinās ielas kaķu bojāeju

Ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu Rīgā uzstādīs 12 kaķu mājiņas. Tās uzstādīs vietās, kur mīt par Rīgas domes un biedrības “DzīvniekuSOS” līdzekļiem sterilizētu ielas kaķu kolonijas.

Kaķu mājiņas paredzēts uzstādīt Vecrīgā, Pērnavas ielā, vairākās vietās Purvciemā, Pļavniekos un Imantā. Standarta mājā ir četri nodalījumi un četras ieejas. Tajā var dzīvot astoņi kaķi. Tomēr ir arī pieejamas tādas, kurās sadzīvot var arī līdz 16 kaķiem.

Visu 12 kaķu mājiņu uzbūvēšana, uzstādīšana un informācijas izplatīšana izmaksās 585 latus.

Pēdējo gadu laikā palielinās bojā gājušo ielas kaķu skaits, ko veicina pagrabu noslēgšana daudzdzīvokļu mājās un graustu nojaukšana. Līdz šim šīs vietas kalpoja kā kaķu - bezpajumtnieku mājas, tomēr, pateicoties daudzdzīvokļu māju siltināšanas un vides sakārtošanas projektiem, par iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem sterilizētie kaķi iet bojā. Biedrība cer, ka mājiņas samazinās ielas kaķu bojāeju un ka tās palīdzēs sakārtot pilsētvidi, veidojot koptas un labiekārtotas kaķu uzturēšanās vietas, mazinot nehigiēnisku un stihisku barošanas vietu veidošanos pie daudzdzīvokļu mājām. Šādās mājiņās būs arī cilvēki, kas viņus baro, noliekot un pēc tam savācot traukus ar ēdienu. Kaķu mājiņas ir arī risinājums dažviet pastāvošajai nežēlīgai pret kaķīšiem, kas izpaužas kā aizvien piekoptā kaķu indēšana vai masveida izķeršana un iemidzināšana. Pateicoties biedrībai „DzīvniekuSOS”, kaķi- bezpajumtnieki iegūs mājas.

Pagaidām kaķu mājiņas būs kā pilotprojekts. Sākotnēji, uzstādot tās, tiks novērota iedzīvotāju attieksme, kā arī biedrība vēros, vai kaķi apdzīvos šīs vietas. Biedrības „DzīvniekuSOS” valdes locekle Laura Karnīte sacīja, ka kaķi mājiņās noteikti uzturēsies, jo praksē tas jau ir pierādījies. Turklāt, ja kaķiem nav pagrabu, kuros uzturēties, tad šāda mājiņa ir laba alternatīva. L.Karnīte minēja, ka kaķu mājiņas dažviet Latvijā jau pastāv, tomēr to skaits ir neliels, tādēļ ar projekta palīdzību biedrība centīsies palielināt to skaitu. Izmantojot projektā iegūto pieredzi, sagatavos arī rekomendācijas pašvaldībām, kuras vēlētos savā teritorijā īstenot līdzīgus projektus.

Projekts „Pilsētas kaķu dzīve: Droša pajumte” ir turpinājums biedrības „DzīvniekuSOS” īstenotajai sterilizācijas programmai. Tās ietvaros ar portāla ziedot.lv palīdzību saziedoti gandrīz 25 000 lati, lai sterilizētu simtiem Rīgas kaķu - bezpajumtnieku.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais