Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Dzīvnieku patversmi "Labās mājas" atvērs pēc mēneša

Apmēram mēneša laikā biedrība Juglas Dzīvnieku aizsardzības grupa cer nokārtot formalitātes, lai beidzot varētu oficiāli atvērt dzīvnieku patversmi Labās mājas. Biedrības valdes locekle Linda Zirdziņa stāsta, ka patversmē būs vieta 50 suņiem un 40 kaķiem, plānots rīkot arī atvērtās durvju dienas un citus pasākumus.

Teorētiski oficiālā patversmes atvēršana joprojām ir apdraudēta, jo Administratīvās tiesas spriedumu joprojām var pārsūdzēt.

«Dome un SIA AGN ir panākušas mierizlīgumu, un cerams, ka šīs nedēļas laikā AGN domas nemainīs un spriedumu nepārsūdzēs. Tas nebūtu loģiski, bet tāda iespēja pastāv. Sešpadsmitajā janvārī spriedums stāsies spēkā, un tad varēsim pabeigt visas formalitātes, lai iegūtu aktu par patversmes nodošanu ekspluatācijā,» saka L. Zirdziņa. Tad arī plānoti publiski atklāšanas svētki kā pateicība visiem ziedotājiem un atbalstītājiem. Līdz ar Labo māju atvēršanu pilnībā likvidēs Juglas suņu patversmi, kas pārcelsies uz jaunajām telpām. Atjaunos arī brīvprātīgo darbu – visiem iedzīvotājiem, kas sasnieguši 16 gadu vecumu, būs iespēja palīdzēt dzīvniekus paēdināt, aprūpēt, izvest pastaigā un veikt citus patversmei noderīgus darbus. Īpaši dzīvnieku biedrība aicina atsaukties gados vecākos cilvēkus, kuri, salīdzinot ar citām Eiropas Savienības valstīm, līdz šim brīvprātīgo darbā iesaistījušies kūtri.

Gandrīz piecu gadu ilgajā tiesvedībā starp Rīgas domi (RD) un uzņēmumu AGN panākta vienošanās, kas būtiski ietekmē darbību uz patversmei iznomātā zemesgabala, stāsta RD pārstāve Marija Ābeltiņa. «Zemes atsavināšanas gadījumā tiks noteikts, ka pircējam jāievēro arī visi normatīvie akti, kas attiecas uz saimniecisko darbību, kas tiek veikta uz šā zemesgabala,» saka M. Ābeltiņa. Tas nozīmē, ka nākotnē visiem potenciālajiem zemes īpašniekiem būs jāpilda RD un AGN noslēgtā vienošanās. Tā ietver gan nosacījumus par skaņas izolāciju, dzīvnieku daudzumu patversmē, zemesgabala apbūvi, kā arī virkni citu nosacījumu, kas būtībā nozīmē, ka uz iznomātās zemes nekas cits kā dzīvnieku patversme nevarēs atrasties.

Juglas dzīvnieku patversme Labās mājas līdzīgi kā patversme Dzīvnieku draugs ir privāta un neveic pašvaldības funkcijas, taču tās galvenais uzdevums – atrast mājas dzīvniekiem, kuri palikuši bez saimnieka – tiks pildīts ar visaugstāko atbildību, uzsver L. Zirdziņa.