Rīgas Doma vēsturi papildinās jauna vitrāža

Nesen uzsāktās kampaņas Ar domu par barikādēm mērķis ir savākt līdzekļus, lai varētu uzdāvināt Rīgas Domam jaunu mūsdienīgu vitrāžu, kas atgādinātu par 1991. gada barikāžu laiku.

Akcijas rīkotāji ne velti vēlas iemūžināt šo Latvijas jaunāko laiku vēstures notikumu. Barikāžu dienās 1991. gada janvārī dievnamā tika ierīkots medpunkts un te nāca atpūsties barikāžu sargi. Šeit no ievainojuma 21. janvārī mira operators Andris Slapiņš, kurš filmēja apšaudi Bastejkalnā. Par skarbajiem notikumiem joprojām liecina arī Kalašņikova automāta lodes pēdas vienā no baznīcas logiem, bet tās pamanīs vien zinātājs. Neatkarīgā savulaik vēstīja, ka šī 1991. gada barikāžu laika piemiņa novērtēta kā 10 000 rubļu liels bojājums. Uz papīra, jo baznīca naudu tā arī nav redzējusi, bet caurums saglabāts kā vēsturiska liecība.

Ar Zvaigznes dienā uzsāktās akcijas palīdzību Latvijai būtiskos vēsturiskos notikumus nu iemūžinās redzamākā formā. Paredzēts, ka jaunā vitrāža atradīsies Marijas kapelā, kur cilvēki varēs uzkavēties un atcerēties Atmodas laika notikumus. Vitrāžai jābūt labi saskatāmai no Doma laukuma.

Vitrāžu paredzēts izveidot līdz 2014. gadam, kad Rīga kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Tiks vākti līdzekļi, izstrādāts nolikums un izsludināts konkurss, notiks darbu sabiedriskā apspriede un uzklausīti barikāžu dalībnieku stāsti. Lai savāktu vitrāžas izveidei nepieciešamo naudu, tiks atvērts labdarības tālrunis 90067060. Tirdzniecības vietās būs pieejami dažādi Latvijā ražoti produkti, kurus iegādājoties daļa no summas tiks novirzīta Doma baznīcas fondam.

Svarīgākais