Rīgas dome gaismai naudu nežēlo

Rīgas domes (RD) Satiksmes un transporta lietu komiteja otrdien atbalstījusi gandrīz pusmiljona latu liela finansējuma piešķiršanu dekoratīvā apgaismojuma ierīkošanai Rīgas centrā.

Deputāti norāda, ka apgaismojums bez papildu līdzekļu ieguldīšanas darbosies vismaz desmit gadu, bet gaismekļu uzstādītāji atklāj, ka šajā laikā elektrība dekorāciju darbināšanai izmaksās līdz 100 000 latu, bet tehniskā apkope būs jāveic jau pēc pieciem gadiem.

Dekoratīvā apgaismojuma uzstādīšana Pilsētas kanāla malā un Rīgas centra parkos izmaksās 480 038 latus un 36 santīmus, liecina pašvaldības aģentūras Rīgas gaisma (RG) tāme. Šajā summā iekļautas gan visas materiālu, gan darbaspēka izmaksas. Paredzēts, ka līdz Ziemassvētkiem RG speciālisti veiks apgaismojuma uzstādīšanu 12 vietās pilsētas centrā – Bastejkalnā, Esplanādē, pie Latvijas Nacionālās operas un citur.

Pret dekoratīvā apgaismojuma izveidi iebilst deputāts Jānis Mārtiņš Skuja (PS). Viņš norāda, ka pašlaik dome nevar atļauties tērēt gandrīz pusmiljonu latu dekorācijām: "To varētu darīt pēc diviem vai trīs gadiem, bet ne tagad. Neviena ģimene netērē naudu rotaslietām, ja nezina, kā pārdzīvos ziemu." Viņš uzsver, ka nākamā gada budžetā naudas trūkst tādiem mērķiem kā ielu uzturēšana un sabiedriskā transporta dotācija un dome nevar atļauties tērēt tik lielu summu pilsētas izrotāšanai.

Deputāts Mihails Kamiņeckis (SC) gan pārliecināts, ka gaišs pilsētas centrs ir ļoti nozīmīga investīcija, kas piesaistīs tūristus un nesīs ienākumus galvaspilsētai. Turklāt šī summa jāsamaksā tikai vienreiz, jo apgaismojums bez tehniskās apkopes un papildu ieguldījumiem darbošoties vismaz desmit gadu.

Tomēr RG direktors Māris Kuņickis Neatkarīgajai norāda, ka bez papildu finansējuma nākamajos gados apgaismojums nedarbosies, elektrība gada laikā izmaksās 2500–10 660 latu. Summa ir atkarīga no tā, vai apgaismojums darbosies līdz rītam vai arī pulksten 24 to izslēgs. Turklāt bez tehniskās apkopes gaismekļi kalpošot piecus, nevis desmit gadu. Paredzēts, ka šajos Ziemassvētkos dekoratīvais apgaismojums pilsētas centrā darbosies visu diennakts tumšo laiku. Galējais lēmums par dekoratīvo apgaismojumu vēl jāpieņem RD prezidijam.

Šoruden RD ir piešķīrusi 90 000 latu arī gaismu festivālam Staro Rīga no 14. līdz 18. novembrim. Festivāla laikā būs apskatāmi aptuveni 50 dažādi gaismas objekti, informē RD Kultūras departamenta direktore Diāna Čivle.

Pirms diviem gadiem rīdzinieku uzmanību piesaistīja valsts a/s Latvijas dzelzceļš (LDz) finansētais projekts Dzelzs tilta izgaismošanai pār Daugavu. Apgaismojums turpina darboties divos režīmos – ikdienā uz tilta deg zilās lampas, bet svētkos gan zilās, gan baltās. Projekta izmaksas bija 280 000 latu. To, cik izmaksā tilta apgaismojuma uzturēšana, LDz neatklāja.