Rīgas skolās vērojams agresijas pieaugums vienaudžu vidū

Sākoties jaunajam mācību gadam ir vērojams agresijas pieaugums pusaudžu vidū Rīgas skolās. Pieaug gadījumu skaits, kad, lai palīdzētu risināt jautājumus, kas saitīti ar vardarbību vienaudžu vidū, jāiesaistās pašvaldības policijai.

Šodien notiekošajā preses konferencē, VBTAI priekšniece Laila Rieksta - Riekstiņa un BTAI Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa departamenta direktore Iluta Vilnīte , kā arī Rīgas Pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas vecākā inspektore Aija Lilienfelde stāstīja par šībrīža situāciju.

„Gadījumu skaits, kad mums jādodas uz skolu, lai palīdzētu risināt vienaudžu vardarbības problēmas arvien pieaug, un skumjākais ir tas, ka bērni, runājot par attiecībām norāda - viņi jau ir pieraduši pie savstarpējās vardarbības”, uzsver Rīgas Pašvaldības policijas Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas vecākā inspektore Aija Lielienfelde.

Lai mazinātu iespējamos vardarbības riskus, VBTAI sadarbībā ar pašvaldības policiju, novembrī, Rīgas skolās organizēs seminārus – radošās darbnīcas, lai veicinātu pozitīvu savstarpējo saskarsmi un attīstītu konstruktīvu konfliktsituāciju risināšanas iemaņas pusaudžu vidū. Seminārus – radošās darbnīcas vadīs VBTAI psihologi un pašvaldības policijas speciālisti.

Pasliktinoties sociāli ekonomiskai situācijai valstī, palielinās saņemto zvanu skaits no pieaugušajiem, kuri meklē palīdzību, zvanot uz VBTAI Bērnu un pusaudžu uzticības tālruni. Pieaugušo zvani bieži vien saistīti ne tikai ar psiholoģiskiem jautājumiem attiecībās ar bērniem, bet arī sociālo jautājumu risināšanas iespējām. Tāpēc, lai palīdzētu risināt jautājumus, kas saistīti ar palīdzību ģimenēm, VBTAI no 28.oktobrim līdz 30.oktobrim, rīko akciju „Vecāku uzticības tālrunis”.

Vecāki tiek aicināti zvanīt uz VBTAI uzticības tālruni 116 111, kur būs iespēja konsultēties par sev nozīmīgām tēmām, kas saistītas ne tikai ar psiholoģiskām problēmām attiecībās ar bērniem, bet arī par bērnu tiesību nodrošināšanas, izglītības, sociālās palīdzības un medicīnas jautājumiem. 28.oktobrī laikā no 15:00 – 17:00, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta - Riekstiņa atbildes sniegs uz jautājumiem, kas saitīti ar ģimenes tiesībām – šķirti dzīvojošu vecāku tiesībām un pienākumiem, bērnu dzīves vietas noteikšanu, saskarsmes tiesībām ar bērnu.29.oktobrī30. oktobrī no 14:00 - 16:00, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas inspektore Kristīne Veispale atbildēs uz zvanītāju jautājumiem par bērnu un vecāku tiesībām un pienākumiem, kā arī par konfliktsituāciju risināšanu bērnu izglītības un aprūpes iestādēs.Un no 16:00 - 17:30 Labklājības Ministrijas pārstāve Maruta Pavasare konsultēs zvanītājus par sociālās palīdzības jautājumiem, pabalstiem, tajā skaitā par palīdzību maznodrošinātām un trūcīgām ģimenēm. no 14:00 – 16:00, Valsts izglītības satura centra Izglītības departamenta Vispārējās izglītības satura nodrošinājuma nodaļas vadītāja vietniece Ineta Upeniece atbildēs uz zvanītāju jautājumiem par izglītības jautājumiem - mācību programmu saturu un eksāmeniem. Savukārt laikā no 18:00 - 20:00, neiroloģe Solvita Bērziņa konsultēs zvanītājus par bērnu uzvedības problēmām un neiroloģiskas dabas traucējumiem bērniem.

„Esam noraizējušies par zvanu skaitu palielināšanos, kas saistīti ar sociālām problēmām. Tas, protams, atspoguļo kopējo situāciju valstī, un tāpēc nolēmām organizēt šo akciju, lai palīdzētu risināt ne tikai psiholoģiskas dabas jautājumus, attiecībās ar bērniem, bet arī , lai ar speciālistu palīdzību sniegtu atbildes uz sociāliem, izglītības, medicīnas un bērnu tiesību nodrošināšanas jautājumiem”, norāda VBTAI Bērnu un pusaudžu uzticības tālruņa departamenta direktore Iluta Vilnīte.