Namsaimniekiem laikus jānodrošinās, lai ūdensvads neaizsalst

Kaut arī ziema ar bargu salu un sniegu kavējas, namu apsaimniekotājiem un privātmāju īpašniekiem tik un tā ir laikus jāpārbauda, vai ūdensvadu siltumizolācija ir kārtībā.

Tādējādi iespējams novērst ūdensvadu aizsalšanu. Vairākas iepriekšējās samērā siltās ziemas pierādījušas, ka atgādināt par ūdensvadu siltināšanu nenāk par ļaunu.

SIA Rīgas ūdens (RŪ) apsaimniekotajiem maģistrālajiem ūdensvadiem un to pievadiem aizsalšana nedraud, jo caurules atrodas pietiekami dziļi zemē. Jau pērnajā ziemā RŪ meistari uz savas ādas izbaudīja spelgoņa sekas, jo ļoti daudzi rīdzinieki zvanīja un taujāja, ko iesākt, kad pēkšņi bija konstatējuši – ūdens netek, ūdensvads aizsalis. Ja ūdensvads nav nosiltināts, tad jau 15 un 20 grādu salā caurules sāk aizsalt masveidā. Nereti cilvēki pavisam piemirst, ka ziemā ūdens caurulēs pārvēršas ledū ne tikai zem klajas debess, bet arī māju iekštelpās – neapkurināmās telpās, pagrabos, bēniņos un kāpņu telpās, ja ūdensvadu caurules nav izolētas. Privātmāju iedzīvotāji mēdz būt akurātāki, bet daudzdzīvokļu ēkās nereti tiek atstāti vaļā logi un lūkas uz jumtu vai bēniņiem. Jāatceras, ka koplietošanas telpās ūdensvads var aizsalt, ja rodas caurvējš neaizvērtu logu, lūku vai durvju dēļ.

Tomēr uzņēmumā atzīst, ka Rīgas namu apsaimniekotāji ir ieinteresēti nepieļaut ārkārtas situācijas un pirms aukstā laika iestāšanās pārbauda komunikācijas namu pagrabos un siltina ēku iekšējos ūdensvadus. RŪ speciālisti atgādina, ka pat tad, ja šķiet – viss ir izdarīts un no ziemas nav jābīstas, apsaimniekotājiem ieteicams laiku pa laikam pārbaudīt, vai viss kārtībā un, piemēram, siltumizolācija nav bojāta. Par ļaunu nenāks nodrošināties, lai kāpņu telpās un pagrabos logus, lūkas un durvis var cieši aizvērt.

Tiem iedzīvotājiem, kuri veic jaunu cauruļvadu izbūvi vai gatavojas to darīt, jāņem vērā, ka ūdensvada un kanalizācijas caurules privātajā teritorijā jāiebūvē pietiekami dziļi. Tas ļaus nodrošināties pret zemē iebūvēto cauruļu aizsalšanu, jo lielā aukstumā zeme un, protams, tajā ieguldītās ūdensvada caurules var sasalt pat vairāk nekā metra dziļumā. Ja caurules nav iespējams ierakt pietiekami dziļi, tās obligāti nepieciešams siltināt.

Ko darīt, ja ūdens caurulē tomēr sasalis? Nekādā gadījumā cauruli nedrīkst atkausēt ar atklātu liesmu, jo tādējādi var izraisīt ugunsgrēku! RŪ to atgādina katru gadu, bet nav lieki atkārtot vēlreiz, jo cilvēki stresa situācijās mēdz rīkoties neapdomīgi. Ja šķiet, ka iespējams tikt galā saviem spēkiem, tad var mēģināt atkausēt sasalušo vietu ar karstu ūdeni vai smiltīm, bet pirms tam jāizvērtē, no kāda materiāla caurule gatavota.

Visdrošāk tomēr vērsties pie speciālistiem. Rīgā ir speciālas firmas, kas nodarbojas ar aizsalušu cauruļu atkausēšanu, un pie tām arī namu apsaimniekotājiem vajadzētu vērsties.

***

UZZIŅAI

• SIA Rīgas ūdens ūdensvada sistēmas kopgarums ir aptuveni 1400 kilometru.

• Konstatējot problēmas ūdensapgādē, iedzīvotāji tiek aicināti nekavējoties zvanīt avārijas dienestam pa bezmaksas diennakts informatīvo tālruni 80002122.

Svarīgākais